Un día como hoy: Maradonas uppvisning mot England 1986

Dagens datum symboliserar extremt mycket för alla fotbollsälskande argentinare. Det markerar dagen då Diego Maradona gjorde två oförglömliga mål på Peter Shilton i Englands mål och skickade Argentina vidare till semifinalen av världsmästerskapet.

”Med distans till alltihop brukar jag säga att mitt andra mål mot England var för att alla dom som skulle komma att klaga på mitt handsmål inte skulle kunna säga något. Jag tyckte det kändes rätt, då hade dom inga ursäkter längre”.

Men det spelade tyvärr ingen roll, engelsmännen rasade likväl över Diegos kontroversiella 1–0-mål och gör så än idag. Det är faktiskt bara någon månad sedan som Peter Shilton uttalade sig om att han ”aldrig kommer glömma vad Maradona gjorde” och att han ”inte har någon som helst respekt för Maradona som idrottsman”.

Dom flesta vet vad som hände denna junidag för 34 år sedan i Mexiko City. Argentina hade besegrat Uruguay i åttondelsfinalen – i en match som Maradona själv benämnt som sin bästa i detta världsmästerskap. Engelsmännen hade på pappret ett gediget lag med målmaskinen Gary Lineker på topp. Men trots detta skulle allting, denna eftermiddag, handla om Diego Maradona. 

Första halvlek var ganska slätstruken och slutade också mållös. Det var istället under inledningen av den andra halvleken som Argentinas nummer 10 klev in i handlingarna ordentligt. Maradona avancerade in på offensiv planhalva och efter att bollen hade hamnat lite bakom Jorge Valdano, skarvade den engelske mittfältare Steve Hodge bollen upp i luften. Maradona hoppade högt och slog in bollen med handen förbi en utrusande Peter Shilton i Englands mål.

Engelsmännen protesterade högljutt, men det hjälpte föga. Den tunisiske domaren hade helt missat att Maradona slagit in bollen med handen och signalerade istället för mål. Fyra minuter senare var det dags för Diego att ha show på allvar. Maradona tog emot bollen i höjd med mittlinjen ifrån Hectór Enrique innan han passerade spelare efter spelare i det engelska laget. Tillslut rundade han även målvakten Shilton innan han skickade dit målet som sedermera skulle bli valt till 1900-talets vackraste. 

England reducerade visserligen i slutet genom Lineker men Maradona och Argentina gick inte att rubba denna dag. Argentina var i semifinal av världsmästerskapet och Diego var på toppen av sin karriär. Själv beskrev han det kort och gott som en ynnest att leva. 

”Jag hade inte kunnat begära mer av livet”.