Risken att det blir 28 lag i Primera Division allt mer överhängande – Vad händer egentligen?

Just nu innehåller den argentinska högstadivisionen 24 lag. Men till nästa säsong kan den ha ökat till 28 lag. Är detta verkligen en bra utveckling?

Fjolårssäsongen av den argentinska högstadivision fick ett något speciellt avslut. Den ordinarie ligasäsongen tog slut som planerat i april – där Boca blev mästare – men det efterföljande Copa del la Superliga blev inställt. Utöver detta ställdes nedflyttningen in, Copa-platserna delades ut sett till hur lagen placerat sig under ligasäsongen och spelarna infann sig i karantän under Corona-pandemins utbrott.

Detta var situationen i den högsta divisionen – men längre ner blir det mer komplicerat. Ingen av dom lägre divisionerna var i närheten av att vara färdigspelade och i skrivande stund har inget beslut tagits om hur man ska göra med upp – och nedflyttningarna i dessa serier. Man kan tro att detta är det största problemet, men det är det inte.

Dom flesta klubbarna i dom lägre divisionerna har inte haft råd att förlänga kontrakten med sina spelare som har utgående den siste juni och flertalet föreningar är uppbyggda kring inlånade spelare vars kontrakt också löper ut om mindre än två veckor. Förutsättningarna har med andra ord förändrats markant jämfört med när lagen tog uppehåll och därför har ilskan stigit.

San Martín de Tucumán kräver att man blir uppflyttade av förbundet.

San Martín de Tucumán ledde sin zon i Primera Nacional (andradivisionen) när Corona-pandemin bröt ut. Nu tappar man stora delar av det laget som stundtals dominerade serien i våras. Eftersom förbundet inte verkar vilja ta något beslut som innebär att dom lägre divisionerna också avslutas, så som dom var när uppehållet tog vid, och flyttar upp dom lag som låg på uppflyttningsplatserna, börjar nu klubbarna vidta egna åtgärder.

San Martín de Tucumán har nu anmält fallet till idrottsdomstolen i Schweiz och kräver att ligan avslutas. Man uppmanar också övriga lag, som är i samma situation, att göra detsamma. Idrottsdomstolen har meddelat att det argentinska fotbollsförbundet har på sig till den 2 juli att komma med ett lämpligt beslut i frågan. Eftersom det är högt osannolikt att förbundet ska kunna ge ett datum då ligorna kan återupptas, under säkra former tills dess, lutar mycket åt att San Martín får rätt.

Vad skulle då detta innebära?

Det skulle betyda att San Martín och Atlanta (som ledde den andra zonen) flyttas upp direkt. Sen skulle lagen som placerade sig på plats 2-4 i dom båda zoner göra upp om ytterligare två platser.

Problemet med detta scenario är att Primera Division i sådana fall skulle innehålla 28 lag – något som, i princip, ingen är intresserad av. Flertalet klubbar, kanske främst storklubbarna, har argumenterat för att en liga med så pass många lag knappast är särskilt attraktiv och svårsåld till utländska TV-kanaler.

Summan av alltihop är att hur förbundet än gör framöver kommer man att sitta i en rävsax. Det kommer bli kontroverser och det kommer bli högljudda protester. Allt är som vanligt med andra ord.