Protokoll framtaget för återstarten av fotbollen

Det argentinska fotbollsförbundet har tagit fram ett protokoll som man skickat vidare till klubbarna i landet – och som sedermera ska skickas till hälsomyndigheten för att kunna återstarten fotbollen.

Det får onekligen anses som ett första steg i rätt riktning. Om än kanske bara ett myrsteg. Idag har det argentinska fotbollsförbundet tagit fram ett protokoll som skickats ut till landets klubbar med säkerhetsrutiner – och riktlinjer för att fotbollen ska kunna börja igen. Som bekant är inte ens den kollektiva träningen igång i Argentina just nu och därför är detta första steget.

I protokollet kan man läsa följande:

”Det är viktigt att förstå att kunna spela fotboll igen kommer bara ske när fördelarna såväl hälsomässigt som ekonomiskt övertriumferar riskerna att bli sjuk”.

Vidare står det att…

”Målet är att få ihop en organisation som gör det möjligt att genomföra träningar under pandemin. Detta ska utföras i kombination med dom riktlinjer som redan finns ifrån hälsomyndigheterna”.

Utöver detta finns en rad konkreta regler som ska följas för att träningarna ska kunna genomföras. Till en början kommer endast sex spelare få vara på träningsplanen åt gången, vilket även varit kutym i Europa vid första steget till återstarten. Spelare ska inte spotta, ta sig i ansiktet och träningsredskap ska kontinuerligt rengöras.

En sak som varit uppe till diskussion är vad kostnaden för alla dessa åtgärder och regelbundna tester ska landa på. Klubbarna kommer behöva betala 750,000 peso i månaden för att följa dessa riktlinjer vilket är ungefär 103,000 svenska kronor. Nu återstår det för hälsomyndigheten att godkänna protokollet.