CONMEBOLS plan – återstarta Libertadores i september

Långtifrån samtliga länder har återstartat sin fotboll igen efter Corona-utbrottet i Sydamerika. I Argentina har man inte ens börjat träna. Trots detta har CONMEBOL annonserat att man nu planerar en återstart av ligan i början av september.

Det är den biträdande sekreteraren för det sydamerikanska fotbollsförbundet, Gonzalo Belloso, som uttalat sig i frågan och som menar att man nu på allvar diskuterar att Copa Libertadores kan återstartas i september igen.

”Med dom fakta vi har så funderar vi på att september kan vara en bra månad att återstarta fotbollen i Sydamerika igen. Specialister som vi pratat med säger att det är troligt att smittkurvorna har gått ner så pass markant då att det bör fungera. Målet är slutet av augusti eller början av september”.

Detta är ett aningen anmärkningsvärt uttalande då man ännu inte har kommit fram till, i Argentina, när man ska återstarta träningen i landet. Dessutom menar många fysioterapeuter och läkare att spelarna kommer behöva minst en månads träning innan matcherna kan dra igång pga. det långa uppehållet. Detta för att minimera skaderisken för spelarna som varit utan ”ordentlig” träning i tre månader. 

”Vi tänker att varje lag ska få minst 15 dagar på sig att träna inför sin match. Dessvärre kan vi inte ta hänsyn till – eller vänta på att specifika länder inte drar igång sin verksamhet igen. Målet är att samtliga tio länder ska kunna delta när turneringarna återstartas och skulle något land inte kunna spela på hemmaplan, ja då får vi försöka lösa det på annat vis, att dom t.ex. får spela någon annanstans”.

Avslutningsvis berättade Belloso att CONMEBOL inte funderar på att ändra formatet, likt man gjort i Champions League där matcherna ifrån kvartsfinalerna enbart ska avgöras med enkelmöten, utan att man håller fast vid den ursprungliga planen. 

”Om vi måste avgöra allt i slutet av december eller början av januari är det inte heller något problem. Vi kommer göra plats i lagens inhemska turneringar för detta”.