Un día como hoy: 42 år sedan ”den där matchen” mot Peru

Just precis, DEN DÄR matchen mot Peru. Finns det någon match i den argentinska landslagshistorien som varit omgärdad av fler kontroverser – och konspirationsteorier? Förmodligen inte. Detta var en mörk tid på många sätt i landets historia, och matchen mot Peru var inget undantag i sammanhanget. 

Det var den siste matchen i gruppspel nummer två av världsmästerskapet i Argentina. Värdnationen och Brasilien var på lika många poäng men där brassarna hade en bättre målskillnad. Just därför krävdes det många mål ifrån Argentinas sida, denna eftermiddag i Rosario på Gigante Arroyito.

Vad som hände inför matchen var dock inte särskilt trevligt och något som blev kontroversiellt i efterhand. Argentinas diktator Jorge Videla knackade på hos Peru, i deras omklädningsrum, under läktaren till Rosario Centrals hemmaplan. Enligt Juan Carlos Obilatas, som spelade i det peruanska landslaget vid tidpunkten för matchen, var diktatorns närvaro allt annat än trevlig. 

”Hans blott närvaro var hemsk. Vissa i laget, som kanske kända sig hotade av situationen, stannade upp för att lyssna på honom. Själv tillhörde jag några av dom mer rutinerade och fortsatte med mina förberedelser i samma ögonblick som jag hörde hans (Videlas) röst. Ingenting skulle få störa min koncentration”.

Leopoldo Luque firar ett av sina mål mot Peru.

Enligt flera närvarande spelare i omklädningsrummet pratade diktatorn om att spelarna skulle tänka på brödraskapet som fanns mellan länderna. Utvecklingen på matchen ledde sedermera till att Videlas besök i omklädningsrummet debatterades än mer. Det ska också tilläggas att diktatorn dessutom höll ett kortare föredrag inne i det argentinska omklädningsrummet inför matchen innan han placerade sig på läktaren i Rosario.

Argentina tog ledningen i matchen efter lite drygt tjugo minuter spelade genom Mario Kempes. Strax innan halvtidsvisslan utnyttjade Alberto Tarantini en målvaktstavla ifrån Ramón Quiroga och tryckte dit 2–0 för argentinarna. I sin vilda glädje ska Tarantini skrikit den klassiska svordomen ”La Concha de tu madre” – ”dra åt helvete” – upp mot Jorge Videla på läktaren. 

I den andra halvleken försökte Peru att hitta en reducering, men utan att lyckas – man träffade bl.a. stolpen. Istället rullade målen in i en skrämmande snabb takt för Argentinas del. Kempes fyllde på, Luque smällde dit två baljor och även René Houseman hittade in i målprotokollet innan den franske domaren, Robert Wurtz, blåste av tillställningen. 

Efterspelet skulle handla, uteslutande, om ifall Peru hade mottagit mutor eller hot för att lägga sig till värdnationens fördel. Tack vare Argentinas 6–0-seger toppade man gruppen före Brasilien på målskillnad och vara klara för den prestigefyllda VM-finalen. Uppgifter gav gällande att Peru blivit lovade lukrativa handelsavtal och fått flertalet peruanska fångar släppta ifrån argentinska fängelser för att lägga sig i matchen mot värdnationen. 

Mario Kempes firar ett av sina mål mot Peru.

Fram tills dagens datum har man dock inte kunnat fastslå med all säkerhet att någon i Peru mottog en muta eller medvetet presterade dåligt i matchen. Samtliga peruaner som spelade i matchen hävdar att dom gjorde sitt bästa och kollar man på matchen var Peru långtifrån dåliga. Lägg därtill att man hade flertalet goda möjligheter till att göra mål.

Men trots detta kommer förmodligen den här matchen alltid att tillhöra en av dom mer kontroversiella VM-matcher som Argentina någonsin har spelat. Det var onekligen under en mörk tid i landets historia, med den styrande militärregimen vid rodret. Mest troligt kommer vi heller aldrig få reda på helt säkert hur allting stod till i denna VM-drabbning för 42 år sedan.