Club Agropecuario Argentino – En klubb som sticker ut

Det är lite svårt att förstå hur en klubb, som grundades för bara nio år sedan, redan kan vara med i fajten om uppflyttning till den argentinska högstadivisionen. Men det är exakt denna resa som Club Agropecuario Argentino har gjort. 

Föreningen grundades av Bernardo Grobocopatel, en förmögen affärsman som tjänat en storkova på sojabönor (ja ni läste rätt), den 23 augusti 2011. Sedan dess har klubben jobbat sig upp genom divisionerna i Argentina. 2017 tog man sig upp i Primera Nacional (andradivisionen) och där har man hållit till dom senaste säsongerna. Klubben spelar sina hemmamatcher i den lilla staden Carlos Casares, en liten bit utanför Buenos Aires. Grobocapatel föddes och växte själv upp i huvudstaden och där hans familj redan var en välbärgad sådan.

”Många har frågat mig vad man egentligen kan ha för drömmar när man växer upp i en miljö där allt redan är uppfylldt. Det ekonomiska vara såklart uppfyllt. Men min passion är – och har alltid varit fotbollen. Jag andas fotboll och min dröm kring denna är ännu inte uppfylld”.

Man skulle kunna tro att en liten klubb som Agropecuario, precis som dom flesta klubbar i Argentina, skulle lida hårt under Corona-pandemin – men det gör man inte. Istället för att kämpa hårt för att kunna betala ut lönerna till sina spelare har klubben signerat nya kontrakt med tillhörande löneförhöjningar.

”Vi gör en stor ansträngning. Jag kommer personligen att täcka dom flesta utgifterna men vi har även några sponsorer som hjälper till.  När det gäller spelarna så har enbart spelare som inte varit ordinarie fått lämna. Just nu har vi tjugo två spelare kvar under kontrakt”.

Annars har klubben förnyat med alla andra spelare, även dom som hade längre kontrakt än den siste juni.

”Dom som hade utgående kontrakt, den siste juni, har vi förlängt med 1,5 år. Med alla andra har vi förlängt deras befintliga kontrakt med ytterligare sex månader. Dom som stannar över nästa år kommer dessutom få en löneökning”.

Vidare berättar Grobocapatel att det är han själv som pumpar inte mest pengar, även om han får lite hjälp av några generösa sponsorer.

”Sedan jag grundade klubben har jag fått pumpa in mycket pengar i klubben. Nu har jag en grupp på fem-sex sponsorer som, även om dom dragit ner lite på sponsringen i dessa tider, ändå har lovat att hjälpa oss”.

När seriespelet tog paus i mars låg Agropecuario på en åttonde plats i sin zon av Primera Nacional. Och upp till en kvalplats till Primera var det faktiskt bara tre poäng. Även om ingen vet när fotbollen kan dra igång igen, och när dom lägre divisionerna kan spelas färdigt, har inte Grobocapatels drömmar stannat av.

”Jag hade älskat att få slåss med lag som Racing Club, vilka jag är supporter till. Men just nu måste man passa på att njuta av det vi åstadkommit dom senaste åtta åren. Målet är att behålla en trupp som är såväl konkurrenskraftig som kvalitetsstark”.