Marcos Rojos framtid i Estudiantes osäker: ”Det hänger inte på oss”

Marcos Rojo kom tillbaks till Estudiantes i januari ifrån Manchester United på ett halvårslån. Men tiden i La Plata har varit allt annat än succéfylld och nu är försvararens framtid högst osäker.

En glad Marcos Rojo landade på Ezeiza-flygplatsen utanför Buenos Aires. Han var sugen på att få spela fotboll igen efter flertalet månader av bänknötande i Manchester United. Själv berättade Rojo att hans mamma bett honom att komma hem och i kombinationen med mer speltid, lockade detta honom till hemlandet. På planet hem ifrån Europa kunde han inte ens sova eftersom han var så pass upprymd av blotta tanken på övergången.

Men tiden i Estudiantes har inte blivit vad varken Rojo eller klubben hoppats på. Förutom medverkan i hemmamötet mot Defensa y Justicia, som f.ö. slutade med en förlust, har inte mittbacken spelat i fler matcher. En lårskada höll Rojo borta fram tills att all fotboll tog uppehåll till följd av Corona-pandemin.

Istället för fotbollsbedrifter har mittbacken hamnat i rampljuset av andra orsaker hemma i Argentina. Vid två tillfällen har han brutit mot karantän – och självdistanseringsreglerna som rått i landet. Först syntes han på en film, rökandes och spelandes kort med några polare. Senare fångades han också på bild när han begav sig till en paddleplan – som dessutom inte ens var öppen pga. pandemin.

Rojo var nöjd när löneavtalet med Estudiantes började i januari.

Estudiantes president Juan Sebastián Verón fick ta den 30-årige försvararen i örat och fråga vad han höll på med.

”Jag har såklart pratat med honom om det som hänt. Men jag repeterar det som jag sagt tidigare; jag är ingen barnvakt till spelarna. Dom måste själva ta ansvar för sina handlingar och det dom gör. Men givetvis är jag inte tillfreds med det som hänt”.

Rojos låneavtal med Estudiantes går ut den siste juni och det mesta tyder på att spelaren kommer återvända till Manchester United. Detta eftersom den argentinske klubben inte har pengarna för att köpa loss honom. Enligt rykten ska den engelska storklubben begära 15,000,000 euro, vilket givetvis är orealistiskt för samtliga klubbar i Argentina att punga upp med. Estudiantes tränare, Leandro Desábato, tror det kan bli svårt att nå en överenskommelse med United.

Juan Sebastián Verón.

”Rojo vill stanna men det hänger inte bara på honom, där är mycket pengar inblandat eftersom ägaren av honom är en av världens största klubbar. Det är en svår situation. Men den ansträngning som vi gjorde för att få hit honom kommer vi givetvis göra för att behålla honom”.

Den höga prislappen har även skrämt bort Boca Juniors som enligt vissa uppgifter ska ha sneglat på Rojo som en potentiell ersättare till Junior Alonso. Eventuellt kan Estudiantes lyckas förhandla ner priset – eller få till ytterligare ett lån med mittbacken. Dock är även Verón pessimistisk kring en fortsättning för Rojo i Estudiantes.

”Vi vill såklart att han ska fortsätta men det hänger inte på oss just nu utan mest på United”.

Rojos återkomst till Estudiantes ser därmed ut att bli kort, händelselös på fotbollsplanen och skandalomsusad utanför densamme.