Ett möjligt format om ligan återstartas i oktober?

Det spekuleras hett och brett i Argentina om när fotbollen kan dra igång igen och hur det i sådana fall skulle kunna se ut.

Förbundets president, Claudio Tapia, bekräftade häromdagen att lagträningarna inte skulle dra igång igen förrän samtliga provinser är i fas 4 av Corona-pandemin. Detta beslut har mottagits med såväl positiva som negativa responserna och nu har man börjat spåna över hur upplägget skulle kunna se ut när fotbollen börjar igen.

Enligt den argentinska nyhetskanalen Tyc Sports har representanter för såväl ligan som fotbollsförbundet börjat fundera över ett format som liknar det MLS ska ha när den ligan drar igång igen om några dagar.

Planen är att den argentinska ligan ska återupptas i september eller oktober och att dom 24 lagen ska delas in i fyra olika grupper med sex klubbar i varje. Lagen ska sedan möta varandra två gånger innan ettan – och eventuellt tvåan går vidare till ett slutspel.

Det känns dock, i dagsläget, väldigt avlägset med fotboll i landet och där är många saker som behöver falla på plats innan bollen kan börja rulla igen. Först och främst ska lagen börja träna igen. I samband med detta ska även ett protokoll finnas tillgängligt med försiktighetsåtgärder för att kunna genomföra matcherna och träningarna med minimal smittorisk.

Utöver detta ska man komma överens om vem som ska betala för alla tester och kontroller som behöver göras, flera gånger i veckan och inför varje match, för att kunna börja spela igen. I övriga länder har klubbarna och förbundet delat på kostnaderna. Mest troligt kommer det bli likadant i Argentina, problemet är bara det att klubbarna knappt har några pengar. Detta var också något som Arsenal Sarandís tränare Sergio Rondina påpekade häromdagen.

”Vi har inte ekonomin i Argentina för att genomföra alla dessa tester som krävs kring fotbollen för att den ska kunna dra igång under pandemin. Det kommer bli ytterligare ett problem”.

Sergio Rondina.

Just denna anledning kan vara en av huvudorsakerna till att ett beslut om när fotbollen i Argentina kan dra igång igen dröjer. Om man i slutändan kommer kunna börja spela i oktober igen är det förmodligen för att kurvan då kring smittade har sjunkit dramatiskt jämfört med idag. Dock kommer man säkerligen ha i åtanken att dela upp lagen i dom olika grupperna baserat på deras geografiska position. Allt för att undvika längre resor med risk för ytterligare smittspridning.

Under gårdagen löste förbundet en deal som innebär att spelare vars kontrakt går ut den sist juni och som inte får ett nytt kontrakt, kommer få löner utbetalda av förbundet fram tills slutet av året.

Igår rapporterades f.ö. det åttonde fallet av Corona på en fotbollsspelare i Argentina in.