Mariano Andújar: ”Argentinska ligan är inte attraktiv”

Estudiantes förstemålvakt, Mariano Andújar, är inte nådig i sin kritik mot organisationen kring den argentinska fotbollen.

2016 kom Andújar tillbaks till Estudiantes efter en kortare sejour i Italien där målvakten bl.a. spelade för Catania och Napoli. Men Andújar själv menar att det knappast är ligan som lockar spelare tillbaks till Argentina utan närheten till familjen.

”Jag tror att den enda anledningen till att en profilerad spelare vill komma tillbaks till argentinsk fotboll är för att han har sin familj här. Ligan är varken konkurrenskraftigt eller attraktiv. Det är svårt att sälja in en serie med trettio lag och ingen nedflyttning”.

Att nedflyttningen ställs in under dom nästkommande två säsongerna, till följd av Corona-pandemin, har kritiserats hårt av såväl klubbar som spelare. Personligen skulle jag inte bli förvånad ifall man ändrar detta beslut snart igen. Just det faktum att formatet ändras kring ligaspelet konstant har ockå kritiserats av många i Argentina, däribland Andújar.

”Det är väldigt svårt att beskriva för någon utomstående hur den argentinska ligafotbollen är. Sedan jag kom tillbaks till Argentina 2016 tror jag inte att jag spelat två likadana turneringar (formatmässigt)”.

Avslutningvis pratar målvakten om att det långa uppehållet har fått honom att inse hur mycket han vill fortsätta att spela. Samtidigt har lagkamraten Gastón Fernández valt att gå i pension.

”Jag känner mig identifierad med Estudiantes, jag är väldigt lycklig här. Jag bor bara några gator ifrån träningsanläggningen. Det stämmer att jag vid två tillfällen har haft möjligheten att gå till Boca, men jag har aldrig pressat för det och klubbarna har heller inte kunnat komma överens”.