Un día como hoy: 16 år sedan Gallina-målgesten av Tevez på Monumental

Boca och River har stött på varandra många gånger genom åren. Dom bittra rivalerna har drabbat samman i såväl ligan som i Copa Libertadores. Vissa möten har varit mer minnesvärda än andra, en av dessa spelades för 16 år sedan.

Det var den avgörande matchen av Libertadores-semifinalspelet lagen emellan. Första mötet på La Bombonera hade slutat med seger för Boca efter ett mål av Rolando Schiavi. Hela dubbelmötet var stökigt och i det första mötet hade såväl Raúl Cascini som Marcelo Gallardo fått rött kort. 

Returmötet på Monumental var också turbulent. River tog ledningen genom Luis González innan det var dags för Carlos Tevez att kliva in i handlingarna. Med sitt kvitteringsmål skickade han Boca allt närmare finalen, men det var målgesten som fångade folks uppmärksamhet. 

Efter att ha slitit av sig tröjan simulerade han en kycklinggest med armarna, en vink till River som fått öknamnet Gallinas (kycklingarna) av Bocas supportrar för att man alltid missade titlar i sista sekunden. För målgesten blev Tevez utvisad då domaren ansåg det hela vara en onödigt provocerande glädjeyttring. Även returmötet kantades av röda kort och kontroverser. Bland annat yttrade Barros Schelotto i Boca Juniors det klassiska citatet om Rivers assisterande tränare Hernán Díaz.

”Denne man, som jag inte vet vad han heter, förolämpade mig”.

Det återstod nu bara några fåtal minuter av matchen och det fanns egentligen ingenting som tydde på att River skulle komma tillbaks – men det var exakt det man gjorde.

I den tredje tilläggsminuten hittade en frispark ifrån Fernando Cavenaghi vänsterfoten på Cristian Nasuti som skickade dit 2–1 för River Plate. Matchen var oavgjord totalt sett och nu väntade ett nervkittlande straffavgörande. Bocas målvakt, Roberto ”Pata” Abbondanzieri, blev stor hjälte för Boca när han räddade Rivers sista straff ifrån Maxi López. 

Boca var klara för final, en final som man sedermera förlorade mot colombianske Once Caldas. Men semifinalserien mot River har trots detta ändå gått till historien som en av dom mer minnesvärda matcherna för Boca genom åren. Franco Cángele, som spelade i Boca vid denna tidpunkt, minns dubbelmötet i detalj.

”Om man kollar känslomässigt, över 180 spelade minuter, då var dubbelmötet 2004 mycket mer känslofyllt än finalen i Madrid 2018”. 

Cángele passar också på att ösa beröm över Riquelme som han fortfarande anser är den bäste spelaren han någonsin sett på en fotbollsplan.