Tapia: ”Träningarna kommer att återstartas igen när hela landet är i fas 4”

Fotbollsförbundets ordförande, Claudio Tapia, uttalade sig igår om när lagträningen kunde återupptas i landet igen.

Många har undrat över när lagen, som nu är uppe i tre månader utan gemensam träning på fotbollsplanen, kan återgå till relativt normal träning igen. Det har varit uppe till diskussion att det är märkligt att spelarna får lov att springa i Buenos Aires på kvällen (vilket är tillåtet av myndigheterna) men man får inte träna säkert på föreningarnas anläggningarna där smittokontrollen kommer vara bättre.

Man har också diskuterat hur man ska göra i provinserna där smittospridningen är obefintlig och där man redan nått fas 4 av pandemin, vilket ger möjlighet att träna tillsammans. Nu svarar förbundets ordförande Claudio Tapia på dessa frågor.

”Lagträningen i landet kommer återupptas först när samtliga delar av landet är i fas 4. Detta för att alla ska ha samma möjligheter och ingen ska få större fördelar än andra”.

Just nu är Buenos Aires epicentrum för Corona-pandemin och befinner sig i skrivande stund i fas 3. Dock har presidenten, Alberto Fernández, flaggat för att man kan komma att gå tillbaks till fas 1 pga. den fortsatta kraftiga smittspridningen. Fas 1 skulle innebära total nedstängning och karantän igen.

Tapia menar också att man måste var försiktig när det gäller att eventuellt återstarta fotbollen, men förlägga den till någon provins.

”Vi måste vara försiktiga, vi vill inte ta med oss smittan ut i provinserna”.

Vidare menade också förbundets ordförande att man jobbar på ett dokument som ska lämnas in till folkhälsomyndigheterna i landet inför återstarten av fotbollen. Detta för att sedermera få regeringens godkännande till en återstart.

Utöver allt detta kommer förbundet jobba på att försöka hjälpa klubbarna ekonomiskt under dessa ansträngda tider.