Krönika: Jag köper att Central släpper Cocca

Idag blev det officiellt att Diego Cocca och Rosario Central går skilda vägar. Klubben och tränaren kunde inte komma överens om hur det sportsliga inom föreningen skulle utformas framöver. Personligen köper jag Centrals anledningen till att släppa Cocca helt och hållet. 

Diego Cocca kom till Central i mitten av mars förra året. Han anlände till ett lag som inte alls hade presterat bra dom senaste säsongerna och som nu hade ett nedflyttningshot hängandes över sig. Det var under dessa premisser som Cocca tog över Central, han visste att det krävdes resultat – och dom behövdes snabbt. 

Man kan inte säga annat än att tränaren lyckades med sin primära uppgift. När säsongen summerades i våras hade Central undvikit nedflyttning. Och även om Copa del la Superliga fanns kvar att spelas (nu blev den inställd pga. Corona) kändes det som att det nya kontraktet var tämligen säkert i ett tidigt skede. På trettiotre matcher som tränare för Central vann Cocca tolv, elva slutade oavgjort och tio blev förlust. 

Men tiderna förändras snabbt, det brukar vara så inom fotbollen och nu är det mer markant än någonsin. Föreningar som redan hade en ansträngd ekonomi har det nu ännu jobbigare än tidigare pga. dom uteblivna intäkterna till följd av Corona-uppehållet. Rosario Central är en av dessa klubbar och nu gäller det att suga på dom ramarna som fortfarande finns kvar. 

Enligt uppgifter var en av huvudanledningarna till att Cocca och föreningen inte kom överens den att Central ville att tränaren skulle satsa mer på ungdomarna, mycket pga. att klubben inte har råd med några värvningar, något Cocca inte var lika peppad på. 

Där någonstans skar det sig ordentligt och jag förstår att Central släpper tränaren för att börja om. Det kommer bli en speciell säsong och fotboll i Argentina när den väl drar igång. Nedflyttningen är inställd för två säsonger framöver vilket öppnar upp för föreningarna att satsa på sina ungdomar och sänka lönekostnader när inte poängen är lika livsviktiga som tidigare. Att man nu dessutom är tvingade till att göra denna förändring kan vara nyttig i det långa loppet.  

Man måste förstå klubbarna, detta är nödvändigt för hela fotbollens existens i landet. Ingen är förtjänt av att klubbarna går under och nu om någon gång är det läge att börja om, tänka på framtiden och satsa på ungdomarna.

Med detta i åtanken köper jag helt och hållet att Central gör sig av med Cocca och ersätter honom med ungdomslagets tränare, Cristian Kily González. Det är rätt tidpunkt att tänka om och fundera i nya banor. 

Det köper jag faktiskt helt och hållet.