Un día como hoy: När Kempes agerade målvakt i VM 1978

Idag är det exakt 42 år sedan som Argentina tog sig an Polen i det andra gruppspelet av VM 1978 på hemmaplan.

Värdnationen Argentina hade kommit tvåa i det inledande gruppspelet, bakom Italien, och hamnade därmed tillsammans med Polen, Brasilien och Peru i gruppspel nummer två. I den inledande matchen tog man sig an ett Polen som tagit brons vid världsmästerskapet i Västtyskland, fyra år tidigare, och som hade den vasse Grzegorz Lato i anfallet.

Efter att ha spelat samtliga av dom tre inledande matcherna av världsmästerskapet på Estadio Monumental i Buenos Aires, skulle nu Argentina spela på Gigante Arroyito i Rosario istället. Detta var bekant mark för Mario Kempes som spenderat flera år i Rosario Central. Det var också just nämnda anfallare i fråga som skulle stå i fokus denna eftermiddag mot Polen.

Konfetti, sång och jubel mötte spelarna när dom promenerade in på planen i Rosario. Argentina ställde upp i sitt sedvanliga 4-3-3-system där Kempes flankerades i anfallet av René Houseman och Daniel Bertoni. Redan efter sexton minuter tog argentinarna ledningen och visst var det Mario Kempes som stod för fullträffen. Ett perfekt inlägg ifrån vänster hittade pannan på en framrusande Kempes som forcerade in bollen förbi en chanslös polsk målvakt.

Daniel Bertoni.

Argentina var det bättre laget och fortsatte att bjuda på den offensiva fotbollen som man gjort under hela mästerskapet. Houseman trollade på sin kant och Kempes hotade med sina djupledslöpningar. Samme Kempes skulle hamna i händelsernas centrum en kort stund senare när målvakten Fillol hamnade på mellanhand och anfallsstjärnan själv fick agera målvakt på mållinjen.

En förseelse som i dagens fotboll hade renderat i ett rött kort och straff för Polen slutade med enbart en elvametersspark för polackerna. Kempes klarade sig undan utvisningen ifrån den svenske domaren Ulf Eriksson och Fillol räddade den efterföljande straffen ifrån Kazimierz Deyna.

”Lyckligtvis kunde jag rädda straffen och reparera mitt misstag där jag kom ut på mellanhand”.

Fillol tog på sig ansvaret, som den ledarfigur han var, och räddade Argentina kvar i ledningen på den efterföljande straffen. I slutskedet av matchen blev Kempes tvåmålsskytt och gav Argentina tre oumbärliga poäng inför fortsättningen av turneringen. Vinnarna av dom två grupperna i fas två av mästerskapet gick till VM-final, det spelades alltså inga semifinaler, och därför var det extra viktigt att vinna den inledande matchen.