Krönika: Silvio Romero känns som en Gallardo-värvning

Hur Rivers anfallsuppsättning kommer se ut när säsongen drar igång är ett hett samtalsämne i Argentina just nu. Scocco har lämnat och situationen kring Borré är fortsatt osäker.

Om fler anfallare skulle lämna kan det bli ett problem sa Rivers sportchef Enzo Francescoli för några dagar sedan, och visst finns det en sanning i det. Just nu är det ingen jättepanik i storklubben. Laget har såväl Matías Suárez, Rafael Borré samt Lucas Pratto att tillgå i anfallet och utöver detta har man två ungtuppar i Julián Álvarez och Federico Girotti. Men om Borré skulle lämna, då krävs förmodligen en förstärkning.

Under dom senaste timmarna har därför ett rykte börjat cirkulera som placerar Independientes lagkapten, och tillika största målskytt, Silvio Romero i Gallardos River. Tydligen ska tränaren ha haft ett gott öga till 31-åringen under en längre tid och försökt värva honom tidigare – men utan att ha lyckats.

Med tanke på hur skralt det är i Rivers kassa just nu är det hyfsat otänkbart att man skulle kunna lyckas värva in något ifrån utlandet. Just därför kan en inhemsk värvning, som rimligen bör vara avsevärt billigare, kännas mer realistisk.

Silvio Romero var Independientes tveklöst bäste spelare under fjolåret och deras främste målskytt med 12 gjorda mål. Med detta delade han också skytteligasegern med Rivers Rafael Borré. Lägg därtill att han är klubbens lagkapten och verkar trivas i föreningen trots kaoset som just nu råder i storklubben.

Rafael Borré.

Så sent som för några dagar sedan kom uppgifter om att såväl ledningen i Independiente som delar av spelartruppen tyckte att Romero hanterat situationen kring spelarnas löner på ett dåligt sätt i egenskap av lagkapten. Många tyckte att han satt onödig press på ledningen i dessa kritiska tider. Anfallaren försvarade sig mot anklagelserna genom att fastslå att han inte alls varit drivande bakom dokumentet, som lämnats in till ledningen med krav på att lönerna skulle betalas ut, utan bara stått bakom det.

Med allt detta i åtanke tycker jag ändå att Silvio Romero hade varit en klockren värvning för River som ersättare för Borré. Inhemskt är det förmodligen svårt att hitta en bättre ersättare som dessutom kommer med en frekvent målgaranti. Visst kan man argumentera att rätt många av Romeros mål kommer via straff, men samtidigt bar han många gånger Independientes välmående på sina axlar. Det faktum att han är lagkapten indikerar dessutom på den höga status som han, trots allt, ändå har i storklubben.

När Gallardo värvade Matías Suárez ifrån Belgrano för några år sedan var folk en aningen skeptiska. Anfallaren var inte purung och kom dessutom ifrån ett lag i disharmoni. Slutresultatet blev dock succé och Suarez har varit bärande i detta framgångsrika River under Gallardo.

Matías Suárez.

Spontant känns detta som en klassisk Gallardo-värvning där tränaren lyckas hitta en ersättare på en plats, i en klubb och under turbulenta omständigheter som kommer gå rakt in och prestera. Oavsett vad man anser om Romero som person, kan ingen ta ifrån honom hans målsinne och instinktiva känsla när bollen trillar in i straffområdet.

Är detta då den perfekta lösningen ifall Borré lämnar?

Förmodligen inte. Men under dom rådande omständigheter som gäller, med Rivers ansträngda ekonomi, och med allt vad det innebar, så tror jag att det är det bästa föreningen kan få tag på här och nu. Det är också en lösning som förmodligen inte kommer bli särskilt dyr heller.