Scocco anländer i rätt tid men till ett ålderstiget lag

Man säger att åldern bara är en siffra och det stämmer såklart. Det finns exempel på fotbollsspelare vars karriär har blivit ännu bättre ju äldre dom blivit. Men trots allt är det ändå lite intressant att studera ett lag som Newell’s Old Boys där medelåldern är högre än hos många andra klubbar.

Nacho Scocco meddelade under dagen att han inte kommer fortsätta i River Plate efter tre säsonger i den rödvita storklubben. Därför tyder det mesta (läs allting) på att han kommer återvända till klubben som en gång i tiden fostrade honom och där han tillbringat tre tidigare sejourer. Klubben jag pratar om är givetvis Newell’s Old Boys och spontant känns det som att Scocco kommer till föreningen vid en bra tidpunkt.

Klubben har en av sina bättre säsonger bakom sig, där man faktiskt lyckades nå spel i nästa års Copa Sudamericana. Under tränaren Frank Kudelka har man känts mer solida – och disciplinerade än på väldigt länge. Scocco kommer säkert kunna bidra med sin rutin och flertalet spetsegenskaper. Det som dock är intressant i sammanhanget är han också bidrar till att höja snittåldern i ett lag som redan innehar ett av dom högsta i serien.

Om man tittar på en potentiell startelva, där Scocco i sådana fall skulle ingå, kan man konstatera att det är en hög ålder på spelarna.

Aguerre (23): Bittolo (30), Gentiletti (35), Lema (29), Nadalín (22): Cacciabue (22), Formica (32), Pérez (34): Maxi Rodriguez (39), Scocco (35), Palacios (28).

Formation kan givetvis variera mellan ett 4-3-3 och ett 4-2-3-1 men på det stora hela lär ovannämnda spelare starta i majoriteten av matcherna. Snittåldern i detta lag är 29,9 år. Ytterbacken Facundo Nadalín och den centrale mittfältaren Jeronimo Cacciabue drar givetvis ner medelåldern en aning och skulle dessutom Anibal Moreno (21) starta, vilket han gjorde i flertalet matcher innan sin skada, då kommer man givetvis ner ännu mer i ålder. 

Har då detta någon betydelse för kvalitén? 

Det behöver det absolut inte ha. Allting beror givetvis på vilken kvalité som spelarna har, oavsett ålder, och inte vilken siffra som står i deras pass. Vad man dock kan konstatera är att spelare som Mauro Formica och Pablo Pérez är väldigt skadebenägna. Formica kommer förmodligen inte spela igen på ett bra tag till följd av en nyligen genomförd operation och Pérez skavanker började redan under tiden i Boca. Lägg därtill att Scocco själv hade en segdragen skada under fjolåret som höll honom borta ifrån flertalet matcher med River. 

Med allt detta i åtanke tror jag ändå att Scocco kommer till Newell’s Old Boys i precis rätt ögonblick. Laget känns stabilare än på länge och givetvis lockar det lite extra att få spela i en Copa med sin moderklubb en sista gång för anfallaren. Det ska också bli intressant att se ifall Newell’s väljer att satsa på fler talanger underifrån, som man lyckats med dom gångerna man gjort det, och därigenom få en bra mix mellan ungt och gammalt.