Franco Mussis: ”Gimnasia är mitt hem”

En gång i tiden var Franco Mussis en stor talang i San Lorenzo. Men utveckling fick inte den fart som mittfältaren hade hoppats på, samtidigt som en försmädlig skada drabbade honom under 2017.

Det var i en närkamp under ett möte med Estudiantes som olyckan var framme. I en duell med Leandro Desábato vred sig knäet på Mussis varpå mittfältarens korsband, i det vänstra knäet, gick av. Rehabiliteringen var, som den alltid är efter en korsbandsskada, lång och jobbig. Men när Desábato ville komma i kontakt med Mussis för att be om ursäkt tackade mittfältare nej.

”Jag har faktiskt inte pratat med Desábato sedan skadan. Han ville prata med mig men jag sa nej. Det var via några lagkamraters kompisar som jag fick reda på att han ville prata. Jag vet att jag inte ska behöva poängtera det längre, men vi måste lämna detta bakom oss. Det som hänt, det har hänt. Jag vill inte prata om det mer”.

Mussis tid i San Lorenzo fortsatte efter ett års skadefrånvaro, men sedan en tid tillbaks spelar mittfältaren i Maradonas Gimnasia och personligen tycker Mussis att han successivt blivit starkare efter skadan.

Mussis under sin tid i San Lorenzo.

”Såklart präglade skadan mig. Men jag ser det också som en erfarenhet, en lärdom i livet där jag fick vara utan spel i över ett år. Min återhämtning gick dock bra. Jag hade inga bakslag utan det gick stadigt framåt. Det kostade mycket för mig att ta mig tillbaks till min gamla nivå. När jag kom till Gimnasia var jag lite ojämn, saknade styrkan och kunde inte uppfylla mina målsättningar. Jag är väldigt självkritisk. Nu tränar jag dubbla pass för att få tillbaks styrkan igen”.

Mussis har fortsatt kontrakt med Gimnasia till den siste juni och är inställd på att fortsätta. Men han antyder också att han behöver mer speltid nästa säsong, än han fick under denna, om han ska förlänga kontraktet.

”Jag vill stanna och vara en viktig del av laget. Gimnasia är mitt hem. Jag kommer att förlänga om jag finns med i tränarens planer framöver. Den senaste säsongen fick jag ingen kontinuitet och med det i åtanken måste jag givetvis fundera ifall jag vill fortsätta eller inte”.

Mussis har alltid varit en kraftfull spelare som knappast vikt undan i närkamperna. Därför var det än mer tydligt, när skadeperioden var över, att frånvaron satt sina spår. Mittfältaren saknade den där extra styrka som gjort honom erkänd inom den argentinska fotbollen.

Frågan är om Mussis finns med i Maradonas planer framöver.