River Plate vill säkra upp den 16-årige stortalangen

Den 24 maj i år fyllde Axel Encina 16 år. Han tillhör River Plates ungdomslag där han också är lagkapten i sin åldersgrupp. Nu vill klubben förlänga med stortalangen.

Det var faktiskt ganska nära att Encina fick göra sin A-lagsdebut mot Lanús i mitten av mars. Dock valde River att inte ställa upp i matchen eftersom man hade fått ett misstänkt fall av COVID-19 i laget. Det blev stort rabalder i media och många ansåg att River gjorde fel. Häromdagen uttalade sig presidenten för landet, Alberto Fernández, i frågan och menade att River gjorde helt rätt som inte ställde upp i den matchen.

Men det var i denna tillställning som Encina var tilltänkt att starta för första gången i karriären. Onekligen säger det en del om mittfältarens potential när en storklubb som River kan tänka sig att starta med dig – trots att du bara är 15 år gammal. Nästa indikation på att klubben ser en enormt stor potential i spelaren är att man nu vill skriva ett längre A-lagskontrakt med honom.

Kontaktet sägs skrivas på minst två år och en tämligen hög utköpsklausul, sett till att Encina bara är 16 år, ska finnas med i det. Klausulen sägs komma att ligga på 15,000,000 euro – vilket ytterligare bekräftar att klubben ser en stor framtid i mittfältaren.


Encina plockades upp av River när han bara var nio år gammal. Sedan dess har han tillhört ungdomslaget i storklubben och jobbat sig uppåt i ålderskategorierna. Förra året var han t.ex. med i en stor ungdomsturnering som spelades i London med Los Millonarios. Där blev Encina vald till turneringens bäste spelare trots att River Plate ”bara” nådde semfinalen (blev utslagna av Manchester United).

Marcelo Gallardo har arbetat tajt med Rivers olika ungdomslag genom åren och har plockat upp flertalet spelare som sedan utvecklats till bärande pjäser i föreningen. Encina beskrivs som en passningsskicklig mittfältare och har själv sagt att hans största förebilder är Andrés Iniesta samt Juan Fernando Quintero. Det återstår att se hur blomstrande Encinas egna karriär kommer att bli.