¡Feliz cumpleaños Redondo!

Fernando Redondo fick flytta på sig när Luis Figo hade värvats in. Inte eftersom dom spelade på samma position utan för att den portugisiske mittfältaren hade kostat Real Madrid en ansenlig summa pengar.

Florentino Pérez hade delvis gått till presidentval i klubben med löftet om att värva Luis Figo. När sedan Milan erbjöd Real Madrid 18,000,000 euro för Redondo bad den spanska storklubben sin mittfältare att lämna.

”18,000,000 euro var mycket pengar för en 31-åring och Figo hade kostat klubben mycket pengar. Pérez hade lovat att köpa Figo om han blev vald till president”.

Övergången för Figo ifrån Barcelona till Real Madrid är en historia i sig själv. Men att den indirekt delvis markerade slutet på Fernando Redondos fotbollskarriär gör övergången än mer bisarr.

”Jag gick till Milan och nästan direkt skadade jag knäet. Det tog två år för mig att rehabilitera knäet. Först efter mer än 800 dagar i Milano kunde jag göra min debut”.

Men vi tar allt ifrån början. Redondo startade sin fotbollskarriär i Buenos Aires utkanter. Som liten började han spela i staden Adrogue (där han föddes och som ligger precis utanför huvudstaden) för att sedan fortsätta i Talleres de Remedios de Escalada innan han, vid 10 års ålder, gick till Argentinos Juniors. Redondos pappa tyckte att den rödvita klubben var en bra början för hans son och ett bra ställe att fostras i. Det var ju trots allt här som en viss Maradona briljerade i A-laget vid samma tidpunkt.

Vid 16 års ålder debuterade Redondo under tränaren José Yudica i Argentinos seniorlag. Här skulle han spela under dom nästkommande fem åren och nå bäst resultat med tränaren Nito Veiga. Sen kom tiden i Spanien där ett anbud ifrån Teneriffa lockade mest.

Öns största klubb Club Deportivo Tenerife spelade vid tidpunkten för Redondos övergång i La Liga. Med Ö-laget skulle argentinaren utvecklas än mer och bli synonym med tröjnummret 5. På Kanarieöarna blev det fyra säsonger för argentinaren. Här spelade han bl.a. under landsmannen Jorge Valdano som coachade Tenerife under två säsonger. Det var också Valdano som personligen bad om Redondo några år senare när denne blivit tränare för Real Madrid.

1994 blev övergången officiell till huvudstadsklubben. Redondo hade då, samma sommar, representerat Argentina under världsmästerskapet i USA. Ett mästerskap som slutade i moll för Argentinas del av flera olika anledningar. Maradona hade blev avstängd för doping och landslaget åkte ut i åttondelsfinalen mot överraskningslaget Rumänien.

I Real Madrid blev Redondo en publikfavorit och med Los Blancos vann han bl.a. Champions League två gånger. Under en match mot Manchester United på Old Trafford beskrev Alex Ferguson honom som en elgant klasspelare och undrade på presskonferensen efteråt om Redondo hade magneter i sina skor.

Real Madrid-supportrarnas kärlek till Redondo visade sig kanske mest tydligt när han var på väg att lämna för Milan 2000. Då protesterad flera hundra supportrar utanför Estadio Santiago Bernabeú och bad presidenten Florentino Pérez att inte sälja deras favorit. Pérez själv visste hur populär Redondo var och ville få affären att se ut som att spelaren själv ville lämna och att klubben inte hade insisterat på det.

Många år senare kom Redondo tillbaks till Bernabeú med Milan. Publiken hyllad då honom stort med såväl applåder som sånger. Mittfältarens finaste tid i karriären var utan tvekan i Real Madrid. Här utvecklades Redondo till en av sin tids bästa centrala mittfältare.