Alberto Fernández: ”Vi måste ta det försiktigt med fotbollen”

Hela Argentina väntar på besked om när fotbollen kan börja igen i landet. Och även om presidenten Alberto Fernández inte kunde ge några definitiva besked, uttalade han sig i frågan under gårdagen.

Presidenten Fernández har uttalat sig kring fotbollen i landet vid tidigare tillfällen också och följer utvecklingen kring Corona-pandemins spridning i Argentina på nära håll. Än så länge finns dock inga konkreta beslut om när fotbollen kan återupptas.

”Med fotbollen måste vi ta det lugnt, att återvända med publik hade varit galenskap. Min känsla är att vi måste vänta lite till och se hur allt utvecklar sig. När jag pratade med Gallardo sa han att han trodde att det skulle krävas 1,5 – till 2 månader för spelarna att komma i matchform igen”.

Att Fernández just konsulterade River Plates Marcelo Gallardo om vissa frågor kring fotbollen har väckt uppmärksamhet. Framförallt har det retat upp en del Boca-supportrar som menar att River drar fördel av att stå nära landets mäktigaste man.

Marcelo Gallardo.

”Gallardo är en person som jag har stor respekt för. Han hade mycket kvalité som spelare men även nu som tränare”.

Det har diskuterats om att eventuellt förlägga fotbollen till en provins i landet där smittspridningen inte är lika stor som i Buenos Aires.

”Allt är möjligt men om man tar ett gäng spelare ifrån Buenos Aires till en provins finns risken att smittan följer med”.

Vidare uttalade sig presidenten om att den argentinska fotbollen behöver en ordentlig omorganisation och ta sig en ordentligt funderare om i vilken riktning man vill ta sig vidare i.

”Vi måste tänka om kring den argentinska fotbollen eftersom det är tydligt att den inte fungerat på många år. Vi måste omorganisera den. Det känns lite som att ligan har levt efter devisen att ‘vi tar en dag i taget’. Ena dagen säger man att vi ska ha nitton lag, nästa dag är det trettio som gäller. Ena dagen ska fyra flyttas ner och nästa dag ska ingen bli nedflyttad. Allting har känts väldigt improviserat”.