95 år sedan Boca reste över Atlanten för första gången

Över 10,000 människor vinkade av fartyget i Buenos Aires hamn i februari 1925. Boca Juniors skulle, som första argentinska lag, göra resan över Atlanten.

Det var faktiskt väldigt uppseendeväckande för tidpunktet att någon, överhuvudtaget, gjorde resan ifrån Argentina och över Atlanten till Europa. Än mer uppståndelse fick det när ett helt fotbollslag valde att göra det. När Boca Juniors bestämde sig för att resa till Europa på en fyramånaders lång turné 1925, var man det första argentinska laget att ta sig till Europa.

Laget som reste över Atlanten innehöll sjutton spelare varav fem av dessa var inlånade. Bocas resa hade blivit en angelägenhet för hela landet och därför lånades även några av Argentinas bästa spelare in ifrån andra klubbar för att spetsa till truppen ytterligare.

Resan över världshavet tog tjugosju dagar. Under dom veckorna spenderade laget många timmar uppe på däck för att hålla sig i form. Komiskt nog lyckades faktiskt en av spelarna att skada sig under ett av dessa pass och missade flera matcher under turnén. I början av mars anlände laget till Vigo i norra Spanien och det var också här som Bocas första match skulle spelas.

Celta Vigo besegrades med 3-1 i en match där Boca var det klart bästa laget. Första – och andra målet för argentinaren i Europa gjordes av Luis Cerroti. Bocas anländande till Europa hade väckt lokalbefolkningens nyfikenhet och över 25,000 åskådare hade dykt upp för att se matchen mot Celta Vigo. Drabbningen fick tragiskt nog avbrytas en stund efter att taket, som en del åskådare stod på till en intilliggande fabrik, rasat samman – två åskådare dog och tjugosju skadades.

I Spanien mötte Boca flera storlag. Bland annat besegrades Espanyol, med en viss Zamora i målet, med 1-0 efter ett delikat avgörande signerat Domingo Tarasconi. Målskytten hade inför matchen uttalat sig om att han tänkte göra ett mål ifrån 25 meter. Lokaltidningarna skrev om att den argentinske anfallaren var ”storkäftad”, men Tarasconi höll sitt ord och gjorde ett läckert långskottsmål på Zamora.

Boca hann också med att möta storklubben Real Madrid inför kungligheter på läktaren. I den tionde matchminuten stanndes spelet av så att spelarna kunde vinka till kung Alfonso som satt på läktaren. Den sista matchen i Spanien spelades mot samma lag som turnén hade börjat mot – nämligen Celta Vigo. Kvällen innan hade Boca varit närvarande vid en bankett som Vigo annordnat. Dock blev flera spelare magsjuka och matchen mot det nordspanska laget slutade med turnéns första förlust. Bocas Europaresa gick vidare till Frankrike där man besegrades ett ihopsatt lag med spelare ifrån Paris med 4-2.

Under hela resan fanns en person vid namn Victoriano Caffarena med. Han hade sålt en fastighet för att hjälpa Boca att finansiera resan och som tack fick han följa med till Europa. Här blev han nära vän med spelarna och ledarna, samtidigt som han hjälpte till med lite av varje. På flera av bilderna ifrån turnén finns han också med.

Victoriano fick smeknamnet ”den tolfte spelaren” och trettio år efter turnén mottog han ett plakat av klubben som uppskattning för hans insatser. Faktum är att Victoriano var en hängiven Boca-supporter och hade varit medlem ända sedan 1922.

Bocas framgångar i Europa hade väckt nyfikenheten även hemma i Argentina. Folket följde matcherna via radio, eller åtminstone resultaten, och läste om det i tidningarna. Resan till Europa hade gjort att Boca blivit intressant i andra delar av Argentina utanför Buenos Aires. Gemene man kände en identifikation med laget och dess framgångar på den tilltalande kontinenten i öst.

I juli var resan slut och laget åter tillbaka i Argentina. Då hade man hunnit med att spela nitton matcher, utspridda i tre länder (Spanien, Frankrike och Tyskland). Femton av dessa vann man och endast fyra slutade med förlust. Vid hemkomsten till hamnen i Buenos Aires väntade 25,000 glada människor på Bocas spelare och ledare.

Det finns en myt om Bocas anlände till Buenos Aires igen. Det ryktades nämligen länge om att Albert Einstein funnits ombord på ett av dom andra fartygen som skulle lägga till. Men ingen noterade honom eftersom alla var upptagna med att hälsa Boca Juniors välkommna hem. Detta visade sig dock bara vara just en myt. Einstein anlände till Argentina vid ett helt annat datum 1925 för att besöka landets mest prominenta ledare.

Turnén i Europa öppnade nya dörrar för Boca Juniors och man blev populära även bland människor utanför huvudstadens gränser. Fattas bara när man var det första argentinska laget någonsin att resa över Atlanten.