Sportchefen i Patronato: ”Jag tror inte på mer fotboll i år”

Gustavo Abdala är Patronatos sportchef och han ställer sig otroligt skeptisk till ifall det kommer bli någon mer fotboll alls i Argentina under detta år.

Antalet smittade ökar stadigt för varje dag i Argentina och igår förlängde presidenten för landet, Alberto Fernández, karantän i flera stora städer till åtminstone den 29 juni. Argentina har klarat sig betydligt bättre under Corona-pandemin än t.ex. Brasilien där såväl antalet smittade – som döda har ökat lavinartat.

När fotbollen i Argentina kan dra igång igen är väldigt oklart. Mycket tyder på att lagen inte kommer kunna börja träna i lag förrän tidigast i mitten av juli och i sådana fall lär inte matcherna börja rulla förrän tidigast i augusti/september. Det finns dock dom som är ännu mer pessimistiska än såhär.

Patronatos sportchef, Gustavo Abdala, uttalade sig under gårdagen att han hade svårt att se att någon mer fotboll skulle spelas under 2020.

”Jag är på samma sida som D’Onofrio (Rivers president) när han sa att han inte trodde på spel förrän i januari. Detta var riktat mot dom som tror på spel i augusti/september. Före januari tror jag kommer bli väldigt svårt”.

Epicentrumet för Corona-pandemin är just nu i Sydamerika och det är väldigt svårt att sia om när den värsta toppen kommer vara över.

”70% av klubbarna är ifrån Buenos Aires-området. Vilken politiker kommer uppmuntra att någon ska resa dit eller spela fotboll med alla dom nya fall som dyker upp varje dag?”

Gustavo Abdala menar också att det kommer ta lång tid för spelarna att träna upp sig igen för att undvika en lavinartad skaderisk. Spelarna har hittills, sedan i mitten på mars, tränat på egen hand i sin hem. Men som alla förstår är det inte samma sak som att träna ute på fotbollsplanen tillsammans med laget.

”Säg att vi kommer igång med träningen i oktober efter att smittorisken minskat. Det kommer dröja innan vi kan spela igen, annars kommer spelarna dra på sig skador direkt. Vi kan börja med en miniturnering men även den tror jag kommer att vara svår att starta före januari”.

Om situationen i den egna klubben säger Abdala att man kommer avvakta med att förlänga kontrakten med sina spelare tillsvidare.

”Den 30 juni går kontrakten ut med tjugosju av våra spelare. Vi har haft samtal med tränaren. Men eftersom ingen vet när vi kan börja träna igen, kan vi omöjligt skriva nya kontrakt med spelarna och binda upp oss kring någonting. Vi kan inte betala ut tusentals peso i lön om vi inte spelar några matcher”.