Maradona, hans mamma, Påven och Talleres

På bilden sitter en ung Maradona, i sin säng, med sin mamma bredvid sig. Vad har han på sig? Det ser ut som en matchtröja som skulle kunna vara Talleres, men varför just den?

1976 debuterade Diego Maradona i Primera Division med Argentinos Juniors mot Talleres. Tio dagar senare skulle han fylla 16 år och därmed bli den argentinska ligans yngsta spelare någonsin. Efter bara några minuter på planen tunnlade Maradona Juan Domingo Cabrera och presenterade sig, med besked, för den argentinska fotbollspubliken. Maradona pratar än idag om debuten som ett ögonblick han aldrig kommer att glömma.

”Den dagen kändes det som att jag hade himlen i mina händer”.

Maradona exploderade sedan i Argentinos och briljerade till den grad att landets största klubbar stod i kö för att köpa honom. När han sitter i sängen hemma hos sin mamma är han förmodligen 19 år gammal och tröjan han bär är mest troligt den han fick av sin vän Daniel Valencia efter en match mot Talleres 1980.

Den 13 juli, samma år, hade nämligen Talleres och Argentinos Juniors mött varandra i en match som knappast fastnade i minnet på publiken. Drabbningen slutade mållöst och efteråt bytte Valencia och Maradona tröjor med varandra. Dom båda hade blivit vänner med varandra i landslaget och enligt Valencia bytte dom alltid tröjor.

Just den som Maradona har på sig i sängen är lite speciellt. Det är en av få gånger som Talleres haft så pass tjocka blåa ränder på sin matchtröja – just därför kan man med största sannolikhet fastställa att det just är den speciella tröjan ifrån matchen den 13 juli 1980. Det oavgjorda resultatet mellan lagen innebar också att River blev mästare trots att det fortfarande återstod ett antal omgångar av säsongen. När allt summerades slutade Talleres trea – Argentinos tvåa och Maradona vann skytteligan på 25 gjorda mål.

Åter tillbaks hemma hos Maradona. Där satt han, Argentinas största talang, med sin mamma bredvid sig och iklädd Talleres matchtröja. På väggen bakom hänger en bild på påven vid tillfället – Joao Pablo II – och bredvid den katolske ledaren sitter ett klistermärke med texten ”jag älskar fotboll”. Tre av Maradonas viktigaste saker i livet fanns i det rummet – fotbollen, den katolska kyrkan och hans mamma.

Diego må ha varit sjuk vid tillfället, troligtvis influensa. Men Maradona hade, där och då, hela världen framför sina fötter. Flytten till Boca var ett år bort, sen gick allt väldigt fort. Snart var Diego i Barcelona och senare fortsatte sagan i Napoli.

Kanske sov han vidare i sin Talleres-tröja under resten av karriären?