Krönika: Det är bra att Maradona fortsätter i Gimnasia

Det är nu helt bekräftat att Maradona kommer fortsätta i Gimnasia. Ett nytt kontrakt är påskrivet till december 2021 och det känns spontant helt rätt väg att gå.

Alla vet vad jag känner för Maradona. Att jag avgudar honom och skulle kyssa hans fötter om jag träffade honom. Men här i denna krönika ska jag försöka hålla mig hyfsat objektiv i sammanhanget.

Är förlängningen bra för Gimnasia?

Jag skulle vilja säga att den är det. Maradona är inte världens bästa tränare – det ska vi inte sitta och ljuga om. Men han är förmodligen den bästa som Gimnasia kan få i den situation som man befinner sig i just nu. För trots att laget alltjämt är ett lag som spelar i Argentinas högsta division är man knappast en föreningen som kan välja och vraka mellan olika tränare och spelare.

Med Maradona vid rodret tog Gimnasia tillräckligt mycket poäng för att, om nedflyttningen sett ut som i Europa, hamna en bra bit ovanför nedflyttningstrecket. På kort tid fick Maradona liv i laget igen och det kändes som att det fanns en tro kring laget som det inte funnits tidigare. Innan Diego anlände kändes läget i klubben hopplöst och i det närmaste apatisk. Men med Maradonas intåg steg hoppet igen.

Kring den generella spelidén och taktiska förändringar finns det såklart mycket mer att önska. Under Maradonas tid som förbundskapten för Argentina var det väldigt tydligt att hans starkaste egenskap var att få upp motivationen på sina spelarna. Maradona har försökt, i Gimnasia, att spela väldigt mycket via kanterna och har satsat på att ha två hårda anfallare i mitten. Men ska vi vara ärlig är truppen inte bättre än vad tabellplaceringen visar. Därför är jag högst tveksam till ifall någon annan tränare hade gjort det bättre än vad Diego gjort.

Utöver allt detta ska vi inte glömma den ekonomiska biten. Det var längesen det snackades såhär mycket om Gimnasia – en klubb som bara vunnit ligan en enda gång i historien (1929). Föreningen sålde dessutom fler årskort ifjol än man gjort på väldigt länge. I den tid som fotbollsvärlden nu lever med tanke på Coronaviruset och dom ekonomiska bortfall som kommer med detta är Maradona knappast fel person att ha iklädd dina klubbfärger. Lägg därtill också lite välbehövlig kontinuitet på tränarposten.

Nej, Maradona är inte världens bästa tränare. Han är inte ens i närheten av att vara Argentinas främsta. Men han är det bästa som Gimnasia kan få här och nu. Det räcker gott och väl tycker jag.