Cristian Pavóns framtid osäker – kan återvända till Boca vid årsskiftet

Efter att ha varit på lån i LA Galaxy i 1,5 år är nu Cristian Pavóns framtid osäker. Om inte den amerikanska klubben köper loss honom under dom nästkommande sex månaderna kommer spelaren att återvända till Boca Juniors.

I början av 2019 lånades Cristian Pavón ut till amerikanska LA Galaxy. Ett lånekontrakt som skulle sträcka sig fram t.o.m. den siste december 2020. I kontraktet finns också en utköpsklausul för det amerikanska laget som dom kan använda sig av, på 27,000,000 euro, för att göra övergången permanent.

Men med rådande omständigheter i världen där alla klubbar ser över sina finanser är en sådan övergång inte realistisk. Därför skulle, i sådana fall, Pavón återvända till Boca när lånet med LA Galaxy är över den siste december.

Då kommer några frågor på ämnet: vill Boca behålla yttermittfältaren eller kommer man försöka sälja honom till någon annan klubb? Och hur ställer man sig till spelarens höga lön som knappast kommer vara välkommen i dessa tuffa ekonomiska tider?

Pavóns agent, Fernando Hidalgo, menar att utköpsklausulen aldrig kommer kunna vara realistisk för LA Galaxy under den närmaste tiden.

Om inget oförutsett händer återvänder Pavón till Boca den siste december.

”Klubben har en utköpsklausul på 20,000,000 euro brutto, vilket är 27,000,000 netto, och man måste förstå att under rådande omständigheter i världen är detta en summa som är omöjlig att betala för ett lag i USA. Den hade nästan varit omöjlig i ett ”normalt” läget och är om än mer orealistisk nu”.

Hidalgo ser det inte som omöjligt att LA Galaxy kan försöka förhandla fram en lägre övergångssumma med Boca där man kanske enbart köper 50% av spelaren. Om inte detta sker kommer Pavón att återvända till Boca igen i slutet av året.

”Pavón är glad över att återvända till Boca, vem skulle inte vara det? Han är extremt motiverad över att börja spela fotboll igen, precis som alla fotbollsspelare är. Om lånekontaktet inte går att förlänga eller om inte någon annan klubb visar ett intresse är Pavón helt tillfreds med att återvända. Han trivs bra här i Los Angeles men skulle också vara nöjd med att återvända till Boca”.

I förra veckan publicerade Pavón själv en bild på Instagram där han sitter och dricker mate med en Boca-termos på bordet. Texten till bilden var kort och koncist: ”mållös”. Kanske var det en flört om var yttern egentligen vill spela. Tiden i Boca för den snabbe spelaren hade onekligen sina upp – och nedgångar.

Den Pavón som briljerade inför VM i Ryssland 2018 var redo för Europas största klubbar men efter mästerskapet hände något. Yttern stod inte alls att känna igen och när han väl valde att lämna för spel i USA var det få Boca-supportrar som sörjde övergången. Men om inget oförutsätt händer kommer alltså Pavón att återigen vara en Boca-spelare den siste december.