1985: När Gareca och Ruggeri lämnade Boca för River

Det har nästan gått 35 år sedan dom båda Boca-produkterna lämnade La Bombonera för att spela hos dom värsta rivalerna istället.

På alla sätt och vis var det nästan en omöjlig övergång, men ändå skedde den. Två av Bocas största talanger i Ricardo Gareca och Oscar Ruggeri valde att lämna för spel i River Plate. Hur kom det sig att detta skedde?

Idag är Gareca förbundskapten för Peru och minns övergången som av förklarliga skäl skapade en hel del uppståndelse hemma i Argentina.

”Vilken röra det blev när jag och Ruggeri gick till River. Idag tror jag inte att det hade varit genomförbart. Vi ville egentligen inte lämna Boca, det var River som kom till oss, vi var väldigt tudelad i allt detta. Men situationen i Boca var väldigt dyster och frustrerande. Dom kunde inte ge oss någonting (lön), det var onekligen en otänkbar del av Bocas anrika historia”.

Ricardo Gareca i Rivers – respektive Bocas tröja.

I mitten av 80-talet genomgick Boca sin kanske tuffaste tid, ekonomiskt, någonsin. Klubben hade svårt att betala ut löner till sina spelare och därför lämnade många kvalitativa spelare föreningen under denna period. Gareca spelade dock varken särskilt mycket – eller länge i River utan lämnade ganska snart för colombianska América de Cali.

I finalen av Copa Libertadoes 1986 förlorade Garecas Cali mot River Plate som då fortfarande innehöll spelaren som Ricardo hade lämnat Boca tillsammans med – Oscar Ruggeri. I vanlig ordning är den frispråkige f.d. landslagsförsvararen inte lika diplomatisk i sin beskrivning av övergången till River ifrån Boca som Gareca var.

”Dom betalade oss ingenting i Boca. Vi pratar inte om en månad utan lön, jag gick åtta månader utan att få betalt. Jag ångrar absolut ingenting med den övergången eftersom jag önskar att dom (ledningen i Boca) fick genomgå det vi fick göra. Dom rånade oss”.

Oscar Ruggeri utvecklades till en legendar i River och 1986 var inte bara ett fantastisk år pga. Libertadors-titeln – försvararen vann dessutom VM med Argentina i Mexiko.