Un día como hoy: River Plates första professionella mål

Det känns ganska avlägset att prata om en tid då fotbollen inte var professionell utan enbart utgjordes av glada amatörer. Men den tiden har funnits och även om det var längesen är det ändå värt att diskutera det lite då och då – idag är en sådan dag.

Den 31 maj 1931 ställdes River Plate mot Atlanta. Detta var den första dagen på den nya säsongen som också var den första att innehålla en fotboll som blivit professionell i landet. Fram tills denna säsong hade man enbart spelat amatörfotboll i Argentina men nu blåste det nya vindar i det fotbollstokiga landet.

Professionalismen delade landets fotbollsföreningar i två delar och en lösning på detta blev att ha två stycken ligor – en profesionell och en amatörmässig. Amatörfotbollen fortsatte alltså trots att professionalismens hade gjort sitt intåg i Argentina.

River tillhörde den skaran av klubbar som blev professionella. Fattades bara annat då man runt samma tidpunkt fick smeknamnet ”Los Millonarios” – miljonärerna – efter att ha värvat Carlos Peucelle för en ansenlig summa pengar.

Denna första dag på säsongen mot Atlanta 1931 var fylld av förväntningar och River skulle också gå segrande ur drabbningen. Vicente Locaso hade tillhört River ända sedan 1928 och det var han som skulle göra det avgörande målet mot Atlanta.

River vann med 1-0 och Locaso blev föreningens första professionella målskytt någonsin. Målet kom efter arton minuter i den första halvleken. Trots sin tämligen anspråkslösa längd lyckades ändå Locaso att nå högst på ett inlägg ifrån höger och överlista målvakten. Själv ansåg han att det var mer tur än skicklighet att just han var den som gjorde Rivers första professionella mål någonsin.

”Det var helt enkelt en ren och skär tillfällighet att just jag gjorde detta mål. Jag tackar min lyckliga stjärna men om ärligheten ska fram kunde det varit vem som helst i laget”.

River spelade, denna säsong, i randiga tröjor där dom röda ränderna ackompanjerades av en svart kant.

Locaso spelade faktiskt bara ytterligare sju matcher i Rivers tröja innan han lämnade efter ett Superclásico mot Boca 1932. En svår knäskada satte sedan stopp på karriären lång innan den engentligen borde ha tagit slut. Men oavsett vad kommer Locaso, tack vare sitt mål mot Atlanta, för alltid finnas med i historieböckerna.