I backspegeln: Argentinas snöpliga uttåg mot Sverige i VM 1934

Med tanke på att man inte skickade sin bästa trupp till VM i Italien var inte heller förväntningarna särskilt högt ställda hemma i Argentina. Hur skulle dom kunna ha varit det?

Men trots allt, på motståndarsidan stod ett svenskt lag som även dom innehöll enbart glada amatörer – precis som Argentina. Dessutom visste man väldigt lite om det svenska landslaget och hur dom spelade. Vad man kan konstatera är att spelstilen mellan argentinsk – och svensk fotboll i mitten av 30-talet skiljde sig en aning ifrån varandra. Argentina spelade en mer öppen, gladlynt och inte särskilt taktiskt organiserad fotboll medan svenskarna trots allt hade visa tankar på hur ett försvar skulle formera sig på bästa sätt. 

Det som dom båda lagen hade gemensamt var dock att man spelade ett klassiskt 2-3-5 utan några vidare utsvävningar som t.ex. i det italienska – och österrikiska landslaget där man tänkte lite utanför boxen. 

Såhär formerade sig dom bägge lagen:

Argentina: Freschi: Pedevilla, Belis: Nehin, Urbieta Sosa, López: Rúa, Wilde, Devincenzi, Galateo, Irañeta.

Sverige: Rydberg: Axelsson, Sven Andersson: Carlsson, Rosén, Ernst Andersson: Dunker, Gustavsson, Keller, Kroon, Jonasson.

Dom mest rutinerade spelarna i Sverige var lagkaptenen Nils Rosén, Tore Keller och Knut Kroon. Dock skulle en 24-årig doldis med endast två landskamper under tröjan vara den som hamnade mest i fokus under detta världsmästerskap. Sven Jonasson var en pålitlig målskytt i IF Elfsborg och är än idag en av dom främsta spelarna som någonsin spelat för klubben. Sverige tränades av en ungrare vid namn József Nagy, även om man hade, som dom flesta landslag vid denna tidpunkt, en uttagningskommitté som hade ett och annat att säga till om.

Argentina tog ledningen redan efter fyra minuter då Ernesto Belis tryckte dit en frispark ifrån tjugofem meters avstånd. Albiceleste bjöd på ett frejdigt och offensivt spel mot ett välorganiserat svenskt lag. Sverige kvitterade genom Sven Jonasson innan Argentina återigen tog ledningen, denna gång efter en fin dribblingsaktion av Alberto Galateo. 

Men ganska snabbt blev svenskarna varse om Argentinas brister i försvarsspelet och kunde utnyttja deras oorganiserade försvar. Jonasson kvitterade med lite drygt tjugo minuter kvar innan Knut Kroon fixade segern tio minuter senare. 

Svenskarna höll undan och Argentina lyckades inte att forcera in ett kvitteringsmål i slutet. Argentina fick resa hem med besvikelsens börda hängandes över sig och med känslan av att man inte hade vad som krävdes för att utmana ordentligt i detta världsmästerskap.