Ett första möte på tisdag om uppstarten kring fotbollen i Argentina

Argentinska fotbollsförbundet har bjudit in representanter för Liga Profesional för ett inledande videokonferensmöte på tisdag gällande uppstarten av fotbollen i landet.

Hittils har det inte kommit något officiellt uttalande kring när den argentinska fotbollen ska återupptas. Det har faktiskt inte ens kommit några som helst indikationer på när lagen ska kunna återuppta sin lagträning.

Detta trots att tre lag, Talleres, Godoy Cruz och Racing, har skickat in protokoll till hälsomyndigheten om hur dom skulle kunna återuppta träningen med minnemal smittorisk. Samtliga tre klubbar fick dock avslag även om man nu hoppas att dessa protokoll kan ligga till grund för ett nytt förslag som AFA ska lägga fram i nästa vecka.

På tisdag eftermiddag (lokal tid) ska respresentanter ifrån såväl fotbollsförbundet som Liga Profesional träffas i ett videokonferenssamtal för att diskutera hur man ska kunna återuppta träningen igen och hur framtiden, i det stora hela, ska se ut för fotbollen i Argentina.

Rösterna höjs nu nämligen om att fotbollen behöver dras igång igen, inom en snar framtid, av två huvudorsaker. Dels pga. det ekonomiska – men också sett ur det sportsliga perspektivet. Spelarna har varit i karantän i 71 dagar nu och flera fystränare har flaggat för att, även fast spelarna har individuella pass hemma, blir det inte samma sak som ”vanlig” lagträning. Muskelmassan börjar minska och skaderisken ökar markant för varje dag utan spel med boll. Man meddelar också att spelarna förmodligen kommer behöva minst en månads förberedelser innan matcherna kan börja rulla igen.

Fotbollsförbundets ordförande Claudio Tapia.

Dock har den grundläggande inställningen varit i Argentina att man siktar på att träningen ska återupptas i juli och att matchspelet någongång i augusti-september. Om det blir tidigare eller senare än så får framtiden utvisa. Faktum är att smittspridningen i Argentina inte direkt stannat av utan ökar för varje dag som går. Med andra ord har man inte nått sin topp än och därför ser en verklighet med lättade restriktioner väldigt avlägset just nu.

Precis som i övriga länder i Sydamerika har Argentina börjat snegla på hur man gör i Europa när nu liga efter liga återupptas och man kommer försöka utforma ett liknande protokoll för att få igång fotbollen igen. Mötet på tisdag är ett första steg i riktningen mot en återuppstart kring fotbollen i Argentina.