Un día como hoy: Argentina besegrade Bulgarien utan att imponera i Premiären av VM 1962

Samtliga av Argentinas gruppspelsmatcher i VM 1962 skulle spelas på Estadio El Teniente i Rancagua. Temperaturen i denna ganska gemytliga stad i Chiles centrum har en ganska behaglig median i maj/juni på mellan tjugofem och trettio grader. 

Juan Carlos Lorenzo valde att ställa upp sitt Argentina i en 4-2-4 uppställning som hade blivit väldigt populär under den senare delen av 50-talet men som nu även fanns kvar i början av 60-talet. 

Argentinas startelva: Roma: Marzolini, Sainz, Paez, Navarro: Sacchi, Rossi: Facundo, Pagani, Sanfilippo, Belen.

Det faktum att bollbegåvningen Omar Corbatta inte ens fick plats i truppen var det nog många som höjde på ögonbrynen åt. Han var trots allt Argentinas bäste målskytt i kvalet och en makalös magiker i anfallet. I hans ställe fick Facundo, Pagani och Belen försöka assistera Sanfilippo på bästa möjliga sätt i anfallet. 

World Cup Finals, 1962, Rancagua, Chile, 30th May, 1962, Argentina 1 v Bulgaria 0, Argentine players celebrate Facundo’s winning goal (no,7) during their Group Four match (Photo by Haynes Archive/Popperfoto via Getty Images/Getty Images)

Just nämnda Facundo blev matchhjälten mot mästerskapsdebutanterna Bulgarien. Matchen i sig var knappast någon höjdare och trots att Argentina hade ett mycket mer kvalitativt lag än Bulgarien lyckades man inte göra fler mål än det som kom redan efter fyra minuters spel. Silvio Marzolini skickade in ett inlägg som passerade Pagani innan det hittade Facundo på bortre stolpen, som kunde skicka dit bollen i mål. 

Bulgarien hade annars några väldigt rutinerade spelare i truppen i Ivan Kolev, Todor Diev och Nikola Kovachev. Dock hade ingen av dom någon erfarenhet av spel på den yppersta toppnivån inom fotbollen och därför räckte man inte riktigt till. Redan på förhand var känslan att Bulgarien skulle bli gruppens slagpåse som också innehöll England samt Ungern. 

Segern mot Bulgarien hade dock inte gett särskilt mycket klang och jubelföreställningar hemma i Argentina. Tränare Juan Carlos Lorenzos taktik var tydlig: här skulle inte spelas någon vacker fotboll utan här handlade det enbart om att vinna och inget annat. Han ställde ut spelare som han visste kunde trycka dit sina motståndare och det gjorde dom också. Efter ledningsmålet föll Argentina tillbaks i planen och bevakade, sparkade ner sina motståndare och förhalade tiden. 

Något överraskande lämnades Antonio Rattín utanför truppen då Lorenzo sagt att han enbart skulle få spela om det var torrt väder – det regnade på matchdagen så Rattín, som hade en ansträngd relation med förbundskaptenen, fick stå utanför. Rattín har själv senare beskrivit laget som Argentina hade i VM 1962 som ”det sämsta han någonsin representerat”. 

En del av anledningarna till denna något defensiva inställning hos Argentina var givetvis att världsmästerskapet i Sverige, fyra år tidigare, hade varit en stor besvikelse. Något behövde förändras och då försvann den positiva anfallsfotbollen för att göra plats åt den typen av spelstil som senare skulle få öknamnet ”antifotboll” under 60-talet. 

Tidningen El Gráfico hemma i Argentina konstaterade, efter Bulgarien-matchen, att ”en seger som denna, lämnar onekligen en bitter eftersmak i munnen”. Det fanns med andra ord all möjlighet till förbättring när England stod näst på tur.