Scalonis sågning av Monumental: ”Jag föredrar att spela på en arena där man känner passionen”

Det har varit ett hett samtalsämne dom senaste dagarn i Argentina. Var ska landslaget spela sina hemmamatcher?

Flera spelare, däribland Leandro Paredes, har uttalat sig om var landslaget bör spela sina hemmamatcher när VM-kvalet drar igång. Egentligen skulle den första omgången av kvalet ha börjat i mars men med tanke på Corona-pandemin blev det hela uppskjutet.

I kölvattnet av allt detta har istället diskussionen, om var landslagets matcher ska spelas, blossat upp. Rivers hemmaplan, Estadio Monumental, är historiskt den plats där flest landskamper spelats på och det närmaste man kan komma en nationalarena i Argentina. Dock har kvalmatcher spelats på andra arenor och i andra städer än Buenos Aires genom åren.

En av dom platserna där det har spelats landskamper tidigare är La Bombonera och Leandro Paredes tyckte, föga förvånande, att matcherna bör spelas där.

”Det finns ingen annan arena som är som La Bombonera. Jag vet att Chiqui Tapia (AFA:s) president blir galet exalterad av bara blotta tanken på att spela där. Jag förväntar mig att vi återigen kommer att börja spela med landslaget på La Bombonera”.

Nu har även förbundskaptenen Scaloni gett sig in i diskussionen kring arenafrågan och hans uttalanden har rivit upp en hel del känslor.

”Vi har spelat på Monumental ett bra tag. Vad är problemet? Visst om jag fick välja fritt, om jag fick frågan om var jag helst velat spela så skulle jag kanske välja en annan arena”.

Han fortsätter sitt resonemang…

”Om jag ska utgå ifrån min spelfilosofi så vill jag i sådana fall spela på en plats där man känner passionen och hettan ifrån supportrarna. Som t.ex. Newell’s, Central eller Vélez. För egen del anser jag att vi behöver en sådan typ av arena, för att inte tala om La Bombonera. Så att den här passionerade känslan är nära spelarna. Sånt gillar jag, om jag fick välja fritt”.

Lionel Scaloni retade upp en del med sina uttalanden.

Det är just betoningen som Scaloni lägger på att han vill känna passionen ifrån supportrarna som inte riktigt går hem hos Rivers anhängare. Men även om Scaloni hintar om att Rivers hemmaplan inte genererar detta, säger han inte heller det rakt ut.

”Presidenten Tapia frågade mig om det var okej för mig personligen att spela på La Bombonera och jag svarade ‘ja’. Det betyder inte att jag enbart vill spela här eller att det är min favoritarena. Om vi måste spela någon annanstans har jag inga problem med det heller”.

Men orden ifrån Scaloni har retat upp många runt om i Argentina. Journalisten Diego Borinsky har uttryckt sig kraftigt kritisk till förkunskapenens uttalande.

”Jag förstår inte varför Scaloni känner ett behov av att skaffa sig fiender. Han kunde bara sagt att han föredragit La Bombonera och inte mer än så. Efter detta följer diskussionen om publiken vinner matcher (f.ö. är La Bombonera den enda stadion som Argentina missat ett världsmästerskap på 1969)”.

Det blev minsann en infekterad diskussion där det sista ordet förmodligen ännu inte är sagt.