River-supportern med fler än 600 matchtröjor hamnade i Guinness rekordbok

Att samla på saker har vi alla gjort någon gång i livet. Men det är inte särskilt många som samlat på sig så pass många saker att man hamnat i Guinness rekordbok.

Han heter Dan Goldfarb och allt började 2009. Han hade bott i Miami dom senaste åren när han kom till Argentina och ville köpa sin första River-tröja. Då vill han ha tag i tröjan som laget hade burit 2008. Men överallt var den slutsålda.

”Jag fick reda på att alla affärer sålt slut den men att jag kanske kunde hitta den av några andrahandsförsäljare på nätet”.

Dan gick in på olika hemsidor och hittade massvis med gamla tröjor, tröjor han sett laget spela i som liten. Där och då bestämde han sig för att börja samla. Och alla som någon gång samlat vet att när man väl börjat är det svårt att sluta. När Dan kommit upp i över 400 River-tröjor tipsade en kompis honom om att han borde söka till Guiness rekordbok för att se om han kunde komma med. Rekordet skulle i sådana fall vara ”flest ägda matchtröjor av ett lag”.

Ifrån Dans Instagram @millonariocamisetas

”Det krävdes en massa intyg. Först och främst behövde många människor komma dit och kolla på samlingen. Sen behövde jag skicka med foton och liknande. Trots detta avslog dom mitt rekord först och sa att det saknades information men 2018, ett år efter att jag sökt, kom jag med”.

Nu är tröjsamlingen uppe i 600 tröjor och Dan har inga planer på att sluta samla. Det sägs att hans kollektion representerar 95% av klubbens alla matchtröjor. Av Rivers president, D’Onofrio, fick han ett plakat efter att rekordet blivit verkställt. Tröjorna har han samlade i sin lägenhet och idag har han en nära kontakt med dom som driver River Plates museum i Buenos Aires.

Genast ter sig min egen samling med 18 MFF-matchtröjor som en väldigt liten sådan.