Krönika: Ett Talleres utan Bustos blir lidelsefullt att kolla på

När nu en övergång för Nahuel Bustos känns närmare än tidigare kan jag inte låta bli att fundera på konsekvenserna av en sådan övergång för föreningen i stort. Spontant känns det som att ett Talleres utan Bustos kommer bli väldigt lidelsefullt att kolla på.

Jag ska kanske börja med att säga att jag inte är emot en övergång per se. 12,000,000 euro är mycket pengar som föreningen behöver för att kunna bygga inför framtiden. Sedan Fassi tog över som president i Talleres har hans tydligaste ståndpunkt varit att satsa på unga spelare, som han köpt billigt eller producerat ur akademin, och sedan sälja dyrt. Detta har retat upp en stor skara av Talleres-supportrar som vill att klubben ska satsa mer pengar för att vinna.

Någonstans måste man sätta sig in i klubbens situation. Man tillhör inte dom största klubbarna i Argentina och pengaflödet är knappast lika fördelaktigt som t.ex. för några av dom största föreningarna i Buenos Aires. Det gäller att under en längre tid bygga upp en stabil ekonomisk bas – utan att för den sakens skull tappa allt för mycket kvalité i truppen – för att i framtiden sedan kunna utmana i toppen av tabellen.

Talleres första år efter uppflyttningen var succéfyllda, med klubbens mått mätt, man nådde bl.a. kval till Copa Sudamericana och var länge med i toppen under flera säsonger. Men i takt med att tillvaron i Primera Division blivit vardag har också tiden hunnit ifatt föreningen och den senaste säsongen slutade faktiskt bara med en beskedlig tolfteplats.

Ett Talleres utan Bustos kan bli plågsamt att kolla på.

När föreningen nu står inför en mycket trolig försäljning av lagets tveklöst bästa spelare i Nahuel Bustos kan jag inte låta bli utan att bli lite orolig över hur detta ska se ut i praktiken. Anfallaren har nästan alltid varit skillnaden mellan en poäng och noll, mellan en seger och ett poängtapp, under denna säsong. När han var iväg under några omgångar för att spela med U20-landslaget, tidigare i år, spelade Talleres en bedrövlig fotboll och tog knappt några poäng.

Spontant känns det som att det kommer bli väldigt lidelsefullt att kolla på ett Talleres utan Bustos. Lägg därtill att framtiden för Menéndez, som är inlånad ifrån Independiente, också är väldigt osäker och orosklockorna börjar ringa i Córdoba.

Återigen, jag förstår att klubben behöver sälja och att man inte tackar nej till 12,000,000 euro. Men ett Talleres utan Nahuel Bustos är långtifrån samma slagkraftiga lag som innan. Kanske är det smart att sälja i detta läge när nedflyttningen är inställd under dom närmste två säsongerna? Oavsett vad känns framtiden väldigt oroande för Talleres.