Pablo Aimars okända kärlek

Har ni hört talas om Estudiantes Rio Cuarto? Inte? Då är det hög tid nu.

Många förknippar förmodligen Pablo Aimar mest med River Plate – och det är inte särskilt konstigt. Det var här han fick sitt genombrott under 90-talet, här han vann ligan flertalet gånger och här som han för första gången visade upp sitt fotbollsregister som fick en hel omvärld att gapa av förundran.

Aimar var en spelare bland många som fått smeknamnet ”den nye Maradona”. Hans låga tyngdpunkt ihop med en blandade teknik och samtidigt vassa avslut gjorde honom till en spelare för dom stora arenorna. Aimar var den argentinska fotbollens typexempel på en spelare som hade allting för att ta fotbollsvärlden med storm.

Vad inte många vet är att hela resan för Pablo Aimar började i den lilla kvartersklubben Estudiantes Rio Cuarto i mitten av 80-talet. Aimar föddes i den relativt lilla staden Rio Cuarto som ligger i Córdoba-provinsen. I den lilla, anspråkslösa föreningen började han spela som sexåring under tränaren Alfie Mercado. Tränaren hade sett den unge grabben lira boll på stadens gator och sett potentialen i honom.

En som inte uppskattade Pablos framfart inom fotbollen var hans pappa Ricardo. Han tyckte istället att hans son borde spela mindre fotboll och fokusera mer på sina studier. Estudiantes Rio Cuarto fungerade då, precis som nu, som en farmaklubb till dom två största klubbarna i provinsen – Talleres och Belgrano.

Men istället för att gå till någon av dessa klubbar, som hade varit ett naturligt steg, hoppade Aimar på ett erbjudande ifrån River. Hans pappa tyckte inte om tanken på att hans 13-årige son skulle flytta till huvudstaden och enbart spela fotboll. Men med lite övertalning ifrån Daniel Passarella, som då var tränare i River, ändrade Ricardo sig och resten är så att säga historia.

Så istället för att berätta historien som alla redan känner till, håller vi oss kvar vid tiden i Rio Cuartos största förening och Aimars känslor för den. Klubben grundades redan 1912 men bortsett ifrån tre raka säsonger på 80-talet har Estudiantes Rio Cuarto alltid hållit till i dom lägre divisionerna.

Precis som under hela sin karriär var Aimar en tystlåten pojke som liten. Enligt hans syster Laura Cecilia har han alltid använt sig av frasen ”jag har två öron och en mun av en anledning”. Han har alltid föredragit att hålla sig på sin kant och göra sin grej.

”Enda stället som han inte är tillbakadragen på är fotbollsplanen”.

Det som lockade ungdomstränaren i Rio Cuarto, Alfie Mercado, med den unge Aimar var att trots hans beskedliga yttre, var han en otroligt uttrycksfull spelare så fort bollen hamnade vid hans fötter.

”Jag är extremt tacksam och glad över supportrarna här i Rio Cuarto. Dom har alltid behandlat mig väl, jag känner mig som en av dom – vilket jag också är”.

Pablo Aimar i Estudiantes Rio Cuarto-tröjan.

Innan Aimar valde att lägga skorna helt och hållet på hyllan spelade han en sista tävlingsmatch med Estudiantes Rio Cuarto tillsammans med sin bror Andrés och framför ögonen på såväl sin tårögde pappa som hans förre tränare Marcelo Bielsa.

”Det som hände ikväll var kulmen på min karriär. Att få spela om något som betydde något, med Estudiantes, tillsammans med min bror, framför min familj och med Marcelo Bielsa på läktaren. Det är något jag kommer minnas för alltid”.