Nery Pumpido: ”Fillol är den bästa River-målvakten någonsin”

Trots att han själv vaktade målet när River vann sin första Copa Libertadores-titel någonsin 1986, finns det ingen tvekan hos Pumpido om vem som varit den bästa målvakten i historien att dra på sig Rivers rödvita tröja.

Nery Pumpido vann VM-guld med Argentina 1986 och tillbringade många år i storklubben River Plate. Men trots alla meriter och det faktum att han var målvakten i det lag som vann föreningens första Libertadores-titel någonsin, är Pumpido otroligt ödmjuk när han ska välja den bästa målvakten i Rivers långa historia.

”Rivers mål är det största i hela världen och det var därför klubben formade två stycken världsmästare. ”El Pato” Fillol är dock, utan tvekan, den bästa målvakt jag sett och med honom spelade jag i landslaget under VM 1982″.

Ubaldo Fillol var landslagets mest självklare målvakt under åtskilliga år och stod i mål när Argentina vann VM på hemmaplan 1978.

Pumpido hade dessutom en hel del att säga om nutidens målvakter i River.

”River behöver målvakter som vinner matcher åt dom och med Barovero samt Armani har man, och har haft, det. Tack vare detta började man vinna allt igen. Det är makalöst det dom åtadkommit under Muñeco (Gallardo)”.

Nery Pumpido i den argentinska landslagströjan.

Men någon jämförelse mellan det ikoniska laget som vann Libertadores 1986 med det som slog Boca i Madrid 2018, ville inte Pumpido ge sig in på.

”Det har gått så pass lång tid att det är svårt att jämföra. Det är två helt olika lag, i två helt olika verkligheter att det gör det omöjligt att säga vem som var bäst. Kanske var våran bedrift störst, men samtidigt var det också stort att besegra Boca i en final. Mycket har förändrats mellan generationerna”.

Avslutningsvis valde Pumpido att ösa lite extra beröm över Rivers mest framgångsrika tränare någonsin – Marcelo Gallardo.

”Jag tycker att han har åstadkommit något stort och sedan lyckades han dessutom bevara det under en längre tid där han vunnit det mesta. När ditt budskap, som tränare, når fram till dina spelare är det exakt det som betyder allra mest”.