Institutos kris förvärras under Corona-uppehållet

Som alla vet slår Corona-pandemin hårt mot samtliga klubbar runt om i Argentina och hela världen. Mot vissa slår den dock extra hårt mot när ekonomin redan var ansträngd innan. Instituto är en av dessa föreningar.

Tiden då Instituto spelade i Primera Division känns som en evighet sedan. Och åren har verkligen inte varit snälla mot föreningen som en gång i tiden formade Paulo Dybala. Dom senaste säsongerna har varit jobbiga för klubben såväl sportsligt som ekonomiskt. Man har kämpat hårt i skuggan av dom två stora klubbarna i Córdoba – Belgrano och Talleres – och har haft svårt att nå upp till 10,000 socios (årskortsinnehavare samt medlemar).

Nu har Corona-uppehållet gjort att krisen blivit allt djupare för den rödvita föreningen. Exakt hur illa det är finns det inga siffror på. Men några supportrar har oroligt börjat engagera sig i klubbens välmående och vill ha svar på hur allvarlig situationen egentligen är. Matías Brizuela har varit medlem i många år i föreningen och är orolig över var man är på väg just nu.

Paulo Dybala i Institutos tröja.

”Instituto måste återvända till att vara en fotbollsförening igen. För Instituto är en fotbollsklubb och för att kunna vara det måste man ha ordning på sina siffror. Det går inte att förlita sig på solidariska bidrag eller att spelarna är skyldiga att spela för att kunna överleva. Man brukar säga att ett tidningsbud inte kan sköta en förening. Idag är det tomt i kassan, vi kan inte betala lyset på arenan ens”.

Brizuelas tankar kring hans älskade förening fortsätter att gå i moll.

”Sportsligt har Instituto varit en katastrof. Även som en social institution har man misslyckats med att locka nya medlemar. Och ovan på detta är nu ekonomin dessutom usel, trots att vi sålt många spelare under dom senaste säsongerna. En klubb definieras inte av vad man har på bankkontot, man måste kunna prestera på planen också”.

Nu vill Brizuela och flera andra medlemar med honom se att klubben bestämmer sig i vilken riktning man ska röra sig mot i framtiden.

”Instituto förtjänar en rejäl diskussion om vad man vill vara i framtiden. Just nu är vi lite av varje men har ingen tydlig linje. Jag vill att vi ska återvända till att bli en fotbollsklubb. En stark fotbollsförening. Vi måste gå tillbaka till det vi en gång var. En populär förening som har ett nära samband med sina supportrarna. Givetvis utan att tappa det sociala. Men vi måste satsa hårt på fotbollen och sluta behandla supportrarna illa. Institutos supportrar är det vackraste vi har”.

”Det är på tiden att föreningen får en självständig fotbollssektion som kan skötas professionellt. Det är jätteviktigt”.

Presidenten i Instituto, Roberto Castoldi, har meddelat att klubben kommer ha ett extrainsatt möte inom den närmsta tiden för att dra upp nya riktlinjer framöver. Kanske kan Instituto hitta tillbaks till tiden då man var en fotbollsförening att räkna med igen.