Talleres karismatiske president pratar om möjligheterna till en återstart av ligan

Talleres karismatiske president, Andrés Fassi, uttalade sig igår i en intervju om hur man bör arbeta för att kunna få igång landets fotboll igen.

I takt med att dom europeiska ligorna drar igång igen har man börjat titta på lösningar även i Argentina kring detta ämne. I Bundesliga har man snart slutfört tre omgångar trots rådande Corona-pandemi och det har hittills fungerat bra. Spelarna där behöver genomgå tester och det finns olika typer av regler och dokument som behöver följas för att matcherna samt träningarna ska kunna genomföras på ett bra och säkert sätt. 

I Argentina börjar man se över vilka möjligheter som finns för att kunna börja spela fotboll igen. Fotbollen i landet har haft uppehåll i två månader nu och det hela börjar onekligen att ta ut sin rätt på klubbarna vad det gäller det ekonomiska. Flera föreningar står på kanten till konkurs om fotbollen inte börjar rulla inom en snar framtid.

Andrés Fassi är president i Talleres och en högt ansedd person inom den argentinska fotbollen. Under gårdagen diskuterade han möjligheterna till att börja spela fotboll igen i Argentina inom en relativ snar framtid. 

”Det som händer i världen ger oss en parameter. Allt detta är nytt för samtliga. Det är viktigt att tänka på hur vi ska reagera på situationen inom fotbollsindustrin, med protokoll och försiktighetsåtgärder som är lämpliga i sammanhanget. Det måste finnas en balans mellan det sanitära och utövandet av fotbollen. Vi har presenterat ett dokument till regering för att kunna, åtminstone till en början, återvända till träningen igen. Förhoppningsvis kan vi göra det i juni, givetvis med strikta regler och kortare träningstid”.

Talleres starke man, Andrés Fassi.

Det kanske största problemet för klubbarna under detta Corona-uppehåll är att föreningarna inte får in pengar för biljettintäkter. Något som Fassi har reagerat över och som han anser behöver lösas på ett eller annat sätt, oavsett om publiken är på plats eller inte kring matcherna. 

”Det som är ett stort problem för klubbarna är att man inte får in biljettintäkter om man börjar spela utan publik. Det är inte själva öppnandet av arenan som kostar pengar. Vi kommer lägga fram ett förslag där ligan spelas på en specifik plats, lite som när VM för klubblag avgörs. I skrivande stund har vi några förslag på platser och vi rör oss i den riktningen. Men det kommer inte att fungera att genomföra om varje klubb enbart tänker på sitt eget bästa. Vi planerar något exceptionellt där en streamingsida fungerar som så att supportrarna till det laget som spelar betalar för att få se sitt lag spela. T.ex. så om Talleres spelar betalar deras supportrar för streamingen”.

Fortsättningsvis säger han:

”Vi måste sätta oss ner och jobba med TV-bolagen för att hitta en lösning. Just nu har det varit två månader utan fotboll och det är viktigt att även dom (TV-bolagen) fortsätter att hjälpa klubbarna. Egentligen skulle sommaren var utan inhemsk fotboll och landslagen skulle göra sig redo för Copa América. Därför behöver vi att TV-bolagen även täcker ligan under sommarmånaderna ifall vi kan spela fotboll då. Vi måste se till att klubbarna tjänar på dessa avtal. Vi upplever alla en extrem situation just nu och måste försöka hjälpa varandra”.

Fassi hade dessutom ett och annat att säga om den argentinska klubbfotbollen och att man inte borde ha för många lag i dom två högsta divisionerna.

”En klubb som inte klarar av att hålla sig kvar i Primera ska inte vara där heller. Om en klubb inte klarar av att vara professionell och betala ut dom lönerna som krävs ska den inte kallas för det heller. Det går inte att ha trettio lag i Primera och trettiotvå i Primera Nacional. Inget land i världen har möjlighet till detta. Argentina och Brasilien är två länder som producerar många spelare till Europas toppligor. Vi behöver en högsta serie med max tjugotvå lag som är stark och sen en lika stark andradivision. Nedanför den kan vara klubbar som håller på att bygga upp sig. Du kan inte vara en professionell klubb om du inte ha medlen för det, och då ska du inte heller vara det. Då får du vara en förening som verkar för sociala funktioner istället”.

Vidare menar Talleres president att en stor del i att Superligan föll igenom – och att man istället skapade Liga Profesional var att Superligan helt enkelt inte levde upp – och ställde dom kraven på klubbarna som man kunde förvänta sig.

”Det måste finnas någon form av ’Financial Fair Play’. När San Lorenzo och Huracán undvek poängavdrag trots att man inte hade ekonomin för att göra dom värvningarna man ändå gjorde, tappade ligan sin trovärdighet. Om det finns regler som vissa inte följer och sedan det ändå inte blir några konsekvenser, vad är det då för mening med alltihop? Varför ska någon följa dom då?”

Vidare hoppas Fassi på en mer öppenhet mellan presidenterna till dom olika klubbarna och att man kan träffas och få fram en lösning som gynnar samtliga föreningar samt den argentinska klubbfotbollen i sin helhet.