Gimnasias plan: Behålla Maradona – ”han är unik och magisk”

När Diego Maradona skrev på som ny tränare för Gimnasia i höstas var det med målsättningen att hålla kvar laget i Superligan. Efter att all fotboll stannade av till följd av Corona-pandemin valde det argentinska fotbollsförbundet att ställa in nedflyttningen under dom nästkommande två åren. Därmed lyckades Maradona – och Gimnasia med sin bedrift.

Nu pågår arbetet inför nästa säsong och precis som för många andra klubbar i Argentina, och hela världen, slår uppehållet hårt mot Gimnasia som förening. Man hade redan ekonomiska problem innan uppehållet och inte blev det bättre av att all fotboll stannade av.

Mitt i allt detta förtsätter dock arbetet för att lyckas behålla en viktig pjäs i föreningen – Diego Maradona – och förhoppningarna kring detta är stora. Även fast den ekonomiska biten ska lösas med legendaren har huvudpersonen själv varit väldigt tydlig med att han vill fortsätta. Detta då han känner ett starkt band till såväl klubben som supportrarna samt en tacksamhet över att dom gav honom chansen som huvudtränare.

Gimnasias vicepresident, Jorge Reina, har uttryckt en stark optimism kring att lyckas behålla Maradona som huvudtränare framöver.

”Vår intention är samma som Diego själv – och Bragnik (affärsman som var involverad i övergången) har. Vi vill att Diego ska stanna länge i vår förening. Det stämmer att vi har en del att lösa med det ekonomiska, och det är något vi måste få till en lösning på. Men Diego har varit sammarbetsvillig där och jag är säker på att vi kommer kunna lösa det hela. Därför är jag också säker på att vi kommer få behålla Diego ett bra tag till framöver”.

Angående den generella ekonomiska situationen i föreningen säger Reyna såhär:

”Vi har problem med ekonomin, men vilken klubb har inte det just nu? Dom kan du räkna på ena handen. Men dålig ekonomi eller inte, vi vill att Diego ska stanna. Han är också själv väl införstådd med att hans lön kommer att se lite annorlunda ut och det har han inga problem med detta. Vi har samma svårigheter som alla andra klubbar med uteblivna biljettintäkter samt att sponsorer inte längre betalar. Just nu har vi endast en sponsor som betalar regelbundet och det är det företaget som jag själv äger”.

Maradona har varit en injektion såhär långt i Gimnasia och klubben vill behålla ikonen.

Diego Maradonas resultat i Gimnasia har varit positiva och skulle man enbart ha räknat denna säsongens poäng hade föreningen placerat sig högst av dom lagen som slogs om nedflyttningen. Nu avgörs, som bekant, nedflyttningen i Argentina på ett lite annorlunda sätt med hjälp av genomsnittspoängen sett över dom tre senaste säsongerna och då hamnade Gimnasia desto risigare till.

”Men Diego gav mycket energi till laget i form av styrka och motivation. Han lyckades motivera och ge spelarna en bra känsla ute på planen. Det var något som syntes och något som spelarna själva har bekräftat. Maradona är unik och magisk på samma gång. Nu hoppas vi också att när inte hotet om nedflyttning ligger över föreningen till nästa säsong att vi kan ta nästa steg i utvecklingen”

Till följd av den ekonomiska situationen i Gimnasia finns det också frågetecken kring i vilken utsträckning som Maradona kan komma att göra förändringar framöver. Något som i sådana fall skulle kunna tala emot en förlängning.