80 år sedan La Bombonera invigdes

Idag är det 80 år sedan den kanske mest ikoniska fotbollsstadion i hela världen invigdes – Boca Juniors hemmaplan La Bombonera.

Den 25 maj 1940 är fastätsat i historieböckerna som dagen då Boca äntligen fick en modern hemmaplan. Man lämnade den föråldrige och nedgångna Estadio Brandsen y Del Crucero som bestod till 100% av trä för att på samma plats bygga La Bombonera.

Hur La Bombonera fick sitt namn är en historia i sig. Men innan vi går in på detta kan vi konstatera att det officiella namnet har, sedan invigningen, varit Estadio Armando J Alberto efter den dåvarande presidenten i föreningen med samma namn.

Åter till smeknamnet La Bombonera – som betyder chokladasken på spanska – kom ifrån att en av arkitekterna bakom arenan kom till ett möte med en chokladask. Snabbt insåg dom allihop som deltog på mötet, att den påminnde om arenan dom just höll på att rita. Sedan den dagen säger i princip alla människor La Bombonera och inget annat.

Bocas gamla arena, Estadio Brandsen, som var helt gjord i trä.

Premiärmatchen spelades samma dag som invigningen ägde rum. Boca Juniors besegrade San Lorenzo med 2-0. Målskyttarna hette Ricardo Alarcón och Aníbal Tenorio i en underhållande tillställning.

Genom åren har La Bombonera blivit en symbol för hela den argentinska fotbollen och personligen är det nog få, om ens någon, fotbollsstadion som jag hellre vill besöka. Det som gör den så pass speciell är att 3/4 av den sitter ihop och är i tre etage. Den fjärde sidan, ena långsidan, innehåller loger och VIP-läktaren. Detta gör att hela arenan får en väldigt fyrkantig känsla runt sig – som en chokladask.

Många stora spelare har beträtt denna ikoniska gräsplan och Martín Palermo är han som gjort flest mål på den – 120 stycken. På 80-talet hade Diego Maradona show på La Bombonera och i sitt första derby mot River Plate stod han för två av målen.

1963 mötte Boca det brasilianska storlaget Santos i finalen av Copa Libertadores och hemmamötet i det finalspelet anses ha varit den match som haft högst publiksiffra på La Bombonera någonsin. På den tiden stod publiken längs sidlinjerna på gräsplanen och därmed kunde man också klämma in betydligt fler supportrar än vad man kan idag. Boca vann dessvärre inte det finalspelet utan fick vänta i nästan 15 år till innan den första Libertadores-titeln skulle bärgas.

Mötet med Pelés Santos anses vara den match med flest åskådare på La Bombonera någonsin.

I nutid är det ofta Tevez glada ansikte som förknippas med La Bombonera. När han kom hem igen efter sin tid i Europa 2015 kom över 60,000 åskådare för att hälsa honom välkommen. Även hans mål tidigare i år, som innebar ligaguldet mot Gimnasia, sitter fast på näthinnan.

Många stora spelare har spelat på La Bombonera genom åren och idag fyller denna ikoniska stadion 80 år. Det är värt att fira tycker jag.