Fredagskrönikan: Skandalen mellan Barracas Central och Patronato ställer onekligen frågor

Den föregående omgången avslutades med en ordentlig skandalmatch mellan Barracas Central och Patronato där VAR hamnade i fokus. Efterspelet blev också enormt smutsigt – och nog väcker det ett antal frågeställningar?

På pappret kan man konstatera att Barracas Central besegrade Patronato med 2–1 under tisdagskvällen. Men för att helt och hållet förstå vad som hände måste man gå djupare än så. Totalt fick Patronato två mål bortdömda varav åtminstone ett av dessa var direkt felaktigt. Dessutom gavs Barracas Central en straffspark som inte existerade.

Efteråt blev det stökigt nere på planen där polisen fick gå emellan de frustrerade Patronato-spelarna – och huvuddomaren Jorge Baliño. Frustrationen var såklart fullt förståelig även om den kanske tog sig lite väl extrema proportioner. Gästernas tränare Facundo Sava, som blivit uppskickad på läktaren redan i halvtid, slog fast efteråt att han inte visste ifall han skulle skratta eller gråta och att han allvarligt funderade på att sluta vara tränare efter tisdagens match.

När lagen väl lämnat planen fick fyra spelare i Patronato, inklusive tränaren Sava, spendera natten i häktet, vilket fick tankarna att rulla tillbaka till när Estudiantes hade tre spelare som fick spendera 29 dagar i fängelset efter Interkontinentalcupsfinalen mot Milan 1969. Givetvis var detta, nu som då, helt utan lämpliga proportioner. Men det som kommit upp de senaste dagarna har nästan, om möjligt, varit ännu mer bisarrt.

Under onsdagen gick nämligen domaren Baliño ut och försvarade sina domslut till döden och förkunnade att samtliga var korrekt tagna. Därutöver backades han upp utav landets domarbas, Federico Beligoy, som också förkunnade att Baliño gjort en felfri insats. Inte bara var dessa påstående helt felaktig – de spädde också på kontroverserna ännu mer.

Det finns nämligen redan en stor frustration i Argentina gentemot Barracas Central som förening och denna har funnits där ända sedan laget tog klivet upp till Primera Division under fjolåret. Många supportrar till andra klubbar tycker att Barracas särbehandlas p.g.a. de starka band man har till fotbollsförbundets president Chiqui Tapia. Faktum är att hans ene son är president numera för klubben efter att han själv varit det i väldigt många år. Dessutom bär deras hemmaplan förbundspampens namn.

Om vi ska kolla på domsluten som sådana kan vi konstatera att flera av de var direkt felaktiga. Framförallt var det helt felaktigt att döma bort Axel Rodríguez ledningsmål för offside då bollen styrdes fram till honom ifrån en Barracas-spelare. Att sedan domaren själv vägrar erkänna sitt misstag är nästan värre än misstaget i sig.

Om domarna i Argentina inte vill bidra till fler konspirationsteorier (några kommer säkert finnas kvar ändå) måste man kunna kräva att dom åtminstone kan ägna sig åt lite sund självkritik. Annars väcker det hela bara ännu fler frågor än det ger svar. Jag vet folk i Argentina som säger att landets högsta division är genomkorrupt. Jag tror kanske inte riktigt på den tesen, men situationer som den i tisdags hjälper knappast till för att bevisa motsatsen.

***

Veckans…

Citat: ”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Just nu vill jag bara låsa in mig i mitt hus och aldrig träna ett fotbollslag igen” – Patronatos tränare, Facundo Sava, efter domarskandalen i tisdags.

Domarskandal: Jorge Baliños insats mellan Barracas Central och Patronato var sannerligen en överkryssad geting. En katastrofalt dåligt genomförd match av hela domarteamet.

Kontraktsförlängning: Efter att ha avgjort derbyt mot Newell’s, för lite mer än en vecka sedan, gjorde Alejo Véliz återigen en fantastisk insats mot Arsenal. Rosario Centrals 18-årige anfallare firade sitt andra mål, på två matcher, med att få ett nytt kontrakt med föreningen. Detta sträcker sig till 2025. Ytterst välförtjänt!

”Helgens måste”: Argentinos behöver besegra San Lorenzo på lördag för att återigen ta sig uppåt i tabellen och nå serieledarna Tucumán. Samtidigt har San Lorenzo presterat helt okej på sistone och detta har potentialen att bli en intressant match under morgondagen (avspark 20:30).

Rättmätiga kritik: Carlos Izquierdoz lämnar Boca Juniors för Sporting Gijón, i Spanien, efter att ha hamnat i bråk med klubbledningen i den argentinska storklubben. I ett avskedsmeddelande på sociala medier tackade mittbacken för sin tid i klubben och skickade också rättmätig kritik till klubbledningen hos Boca Juniors. Izquierdoz slog bl.a. fast att; ”han gärna hade lämnat klubben på ett annat sätt”. Överhuvudtaget måste man säga att detta var ett otroligt ovärdigt sätt att göra sig av med en lojal spelare som spelat för klubben i flera säsonger – och dessutom burit lagkaptensbindeln med stolthet.

Banderoll: Efter skandalmatchen mot Barracas Central hängde Patronatos supportrar upp en banderoll på hemmaplanen för att peppa sina spelare. På denna kunde man läsa; ”De vill få oss degraderade, men vet inte hur de ska göra det”. En syrlig passning till det argentinska fotbollsförbundet.