Några tankar kring helgens Primera Nacional: Flandria tog efterlängtad seger efter hattrick

Den sjuttonde omgången av Primera Nacional spelades nästa färdigt under helgen som var. Här kommer några tankar kring matcherna som spelades i Argentinas näst högsta serie.

Vi närmar oss halvvägs i Primera Nacional och det är onekligen spännande att följa dom olika lagens utvecklingskurvor. Under helgen som var bjöds vi på några skrällar och en hel del mål.

***

Instituto tog tre välbehövliga poäng mot Chacarita Juniors under lördagen. Båda lagen har svajat lite i prestationerna den senaste tiden, men i detta möte var hemmalaget det klart bästa laget. Målen gjordes, i tät följd, under inledningen av den första halvleken genom Gabriel Graciani och Giuliano Cerato.

Instituto klättrar därmed upp på en sjätteplats i tabellen medan Chacarita har sjunkit rätt rejält den senaste tiden och ligger på en niondeplats.

***

Quilmes följde upp sin plattmatch mot Estudiantes de Caseros med att även förlora mot Atlanta. Bortalaget besegrade Quilmes med 3–1 och det var nog en av dom större överraskningarna i den här omgången. Atlanta har nämligen inte alls presterat bra såhär långt och ligger utanför kvalplatserna till Primera Division. Kanske kan helgens seger ingjuta lite nytt hopp i supportrarna och spelarna?

Den f.d. Central Córdoba-spelaren Juan Galeano blev tvåmålsskytt och därigenom stor segerorganisatör.

***

Helgens spelare hittar vi i Flandria och den 23-årige Lautaro Gordillo. Anfallaren smällde nämligen dit ett hattrick, redan under den första halvleken, när Flandria tog sin första seger på åtta omgångar mot Villa Dálmine.

Såväl Flandria som Sacachispas har haft det jobbigt som nykomlingar i år, men båda kan komma att räddas av det faktum att det finns sämre lag i den här serien. Då kan man klara sig med en seger var åttonde omgång.

***

Att serieledarna Belgrano tappade poäng mot Temperley tyckte i alla fall jag var lite uppfriskande. Córdobaklubben har varit suveräna såhär långt in på säsongen och för att bibehålla lite spänning, kring förstaplatsen, var gårdagens poängtapp välkommet.

Temperley gjorde faktiskt också en riktigt fin insats och kvitteringsmålet tillkom efter ett fint inlägg ifrån höger, vilket landade på Franco Tolozas panna. Belgrano hade dessförinnan tagit ledningen genom den egna produkten Juan Barinaga som firade sitt mål med att göra en golfsving.

***

Almagros vändning, hemma mot San Telmo, på övertid var helgens mest spektakulära. Bortalaget hade, lite överraskande, tagit ledningen mot seriens formstarkaste lag genom Alexander Zurita. Samme Zurita blev senare utvisad och San Telmo fick således kämpa hårt för poängen.

Dessa blev i slutändan noll efter att Almagro gjort två mål på tilläggstid. Därmed klättrar dessa upp på en fjärdeplats och ser intressanta ut i jakten på en uppflyttningsplats.

***

Samtliga resultat ifrån helgen:
Independiente Rivadavia – Estudiantes de Caseros. 2-0.
Agropecuario – Brown Adrogue. 1-1.
Instituto – Chacarita Juniors. 2-0.
Nueva Chicago – Chaco For Ever. 1-0.
Sacachispas – Guillermo Brown. 0–0.
Flandria – Villa Dálmine. 3–1.
Tristán Suárez – Defensores de Belgrano. 0–2.
Quilmes – Atlanta. 1–3.
Deportivo Madryn – Club Güemes. 0–1.
Estudiantes Rio Cuarto – All Boys. 1-1.
Gimnasia Jujuy – Almirante Brown. 3-0.
Deportivo Maipú – San Martín S.J. 2-2.
Alvarado – Gimnasia Mendoza. 0-0.
CA Mitre – Atlético Rafaela. 2-2.
Temperley – Belgrano. 1-1.
Ferro – Santamarina. 1-0.
Almagro – San Telmo. 2-1.