Inför avslutningen av Copa-gruppspelen: Del 1 – Libertadores

Under denna veckan kommer gruppspelen i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana att färdigspelas. Fortfarande finns det några argentinska lag som spelar om en plats i nästa runda och här är förutsättningarna i dom matcher som fortfarande gäller något.

Det är alltid spännande när gruppspelen i Copa Libertadores – och Sudamericana ska avgöras. Det brukar bjudas på härlig dramatik och spänning ända in på målsnöret. I två artiklar är tanken att ge er lite kött på benen vad det gäller dom matcherna, som fortfarande gäller något, i dessa båda turneringar. Först ut är avslutningen av Copa Libertadores.

Copa Libertadores.
I Copa Libertadores är redan River Plate, Talleres, Colón och Estudiantes vidare till åttondelsfinal. Här har dessutom både River och Estudiantes säkrat sina gruppsegrar och har således absolut ingenting att spela om i den avslutande omgången.

För Vélez Sarsfields och Boca Juniors vidkommande lever drömmen, om en biljett till åttondelsfinalerna, fortfarande men då krävs det segrar i den avslutande omgången.

Vélez ställs mot Estudiantes under natten mot onsdagen. Matchen spelas på Estadio José Amalfitani och ingenting annat än seger gäller för Vélez ifall man ska ta sig vidare. I skrivande stund har brasilianska Bragantino andraplatsen, bakom Estudiantes, på bättre målskillnad än Vélez. Brassarna ställs, parallellt med Vélez och Estudiantes match, mot Club Nacional i Montevideo.

För Vélez del är, som sagt, seger det ända som gäller om man ska lyckas att ta sig vidare. Men även om man vinner kommer man att vara beroende av hur den andra matchen slutar. Förhoppningen är såklart, ifrån Vélez sida, att man kan vinna med ett par mål mot Estudiantes och därmed ta igen målskillnaden gentemot Bragantino.

Vélez väntas ställa upp med samma lag som besegrade Club Nacional, för en vecka sedan, medan Estudiantes kommer att lufta sina reserver – något som borde tala till hemmalagets fördel.

Förväntad startelva för Vélez: Hoyos: Guidara, De los Santos, Gómez, Ortega: Perrone, Garayalde: Orellano, Soñora, Janson: Pratto.

Förväntad startelva för Estudiantes: Pourtau: Beltrán, Kociubinski, Núñez, Valdez: Toledo, Morel, Orosco, Lattanzio, Zapiola: Marinelli.

För Vélez Sarsfields del gäller endast seger om man ska lyckas ta sig vidare i Copa Libertadores.

Avspark är klockan 00:15, natten mot onsdag, svensk tid.

Även Talleres spelar i afton och i deras fall handlar det om ett bortamöte med Universidad de Católica i Chile. Córdobaklubben har, som sagt, redan säkrat en plats i åttondelsfinalerna och har heller inte någon chans att klättra upp på förstaplatsen i gruppen. Således står endast äran på spel i gruppavslutningen som har avspark 02:30, natten mot onsdag, svensk tid.

***

Under natten mot torsdagen möter River Plate peruanska Alianza Lima hemma på Estadio Monumental i Buenos Aires. Gruppsegern är redan säkrade för ”Los Millonarios” och egentligen handlar det bara om att avsluta gruppspelet på ett lika övertygande sätt som man hittills visat upp. 00:00 har den här matchen avspark, svensk tid.

Även Colón ska spela, under natten mot torsdagen, och i deras fall handlar det om ett bortamöte med Peñarol i Montevideo. Avancemanget är redan säkrat och nu handlar det bara om att försöka hålla Cerro Porteño bakom sig och därigenom vinna gruppen. Porteño är två pinnar bakom Colón och möter i sin tur Olimpia på hemmaplan. Avspark i dessa båda matcher är klockan 02:00, svensk tid.

***

Under natten fredagen spelar Boca Juniors en helt avgörande match mot Deportivo Cali på La Bombonera i Buenos Aires. För några dagar sedan blev Battaglias lag mästare i Copa Liga Profesional och bör således vara uppumpade med väldigt mycket självförtroende till denna avgörande match.

Förutsättningarna är mycket enkla; Boca måste vinna över colombianerna om man ska ta sig vidare till åttondelsfinal. Detta då man just nu ligger trea i sin grupp – en poäng bakom såväl Corinthians som Deportivo Cali. Den brasilianska storklubben möter parallellt Always Ready på hemmaplan och allt annat än en seger för Corinthians skulle vara enormt uppseendeväckande.

Även för Boca Juniors är det enbart seger som gäller mot Deportivo Cali om drömmen kring en åttondelsfinal ska bli verklighet.

Sebastián Villa avtjänar alltjämt sin 6-matchers långa avstängning, ifrån den föregående säsongen, och har således en match kvar av denna. Han är först tillgänglig i en potentiell åttondelsfinal. På hans position lutar det åt att Battaglia kommer att använda antingen Exequiel Zeballos eller Juan Ramírez. Vad som däremot är positivt är att Marcos Rojo avtjänat sin avstängning på fem matcher och är därmed tillgänglig mot Deportivo Cali.

Förmodad startelva för Boca Juniors: Rossi: Advíncula, Izquierdoz, Rojo, Fabra: Pol Fernández, Varela, Romero: Salvio, Benedetto, Zeballos/Ramírez.

Matchen har avspark klockan 02:00, natten mot fredag, svensk tid.