Dags för den första semifinalen i Copa Liga Profesional: Här är allt ni behöver veta

Ikväll spelas den första semifinalen av årets Copa Liga Profesional när Boca Juniors och Racing Club drabbar samman på Lanús hemmaplan. Här är allting ni behöver veta.

Matcherna duggar tätt just nu under avslutningen av den här säsongen. Efter veckans kvartsfinaler är det nu endast fyra lag kvar som har chansen att vinna årets Copa Liga Profesional. Två av dessa gör upp i kvällens semifinal och här är senaste nytt kring dessa båda lag.

Boca Juniors.
Sebastián Battaglias lag har gått ifrån klarhet till klarhet och besegrade Defensa y Justicia, tämligen komfortabelt, i kvartsfinalen med 2–0. Huvudtränaren har fått lite välbehövlig arbetsro efter dom senaste veckornas positiva resultat och kanske kan han ändå överleva ett tag till på sin post?

Dock är det sällan lugn och ro runt Boca nuförtiden. Under fredagen sipprade uppgifter ut om att lagets stjärna, Sebastián Villa, har anmälts av en kvinna för att dels ha sexuellt utnyttjat henne och dels försökt mörda henne. Händelsen ska ha skett i juni förra året och detta är andra gången som Villa anklagas för våld mot kvinnor. Givetvis är detta enormt allvarliga anklagelser och personligen kan jag inte se hur Villa ska kunna spela vidare i Boca Juniors.

Man kan såklart påstå att ingen är skyldig tills en dom har fallit, men någonstans måste man också ta dessa anklagelser på största möjliga allvar. Det är dessutom två kvinnor, oberoende av varandra, som riktat dessa otroligt kraftfulla anklagelser mot Sebastián Villa och klubben kommer att bli tvingade att agera. Det är brott som måste tas på allvar, framförallt för att visa respekt mot kvinnorna i fråga. Dessutom går det inte att påstå att man jobbar för att minska mäns våld mot kvinnor om man sedan inte tar det på allvar när det gäller ens egna spelare. Huruvida Villa kommer finnas med nere på planen, i kvällens semifinal mot Racing, återstår att se.

Förmodad startelva för Boca Juniors: Rossi: Advíncula, Zambrano, Rojo, Fabra: Romero, Pol Fernández, Varela, Ramírez: Villa/Zeballos, Benedetto.

Racing Club.
Hos Racing Club är det betydligt lugnare – åtminstone inom truppen där laget just nu går som tåget och besegrade Aldosivi med 5–0 i kvartsfinalen. Däremot finns det vissa problem vad det gäller interna bråk inom klubbens Barra. En person ska ha blivit knivhuggen utanför arenan efter mötet med Aldosivi och stämningen är spänd för vad som kan komma att hända under lördagens möte med Boca Juniors.

För huvudtränaren Fernando Gago är annars det mesta positivt. Laget spelar, som sagt, bra och i princip samtliga spelare är i fin form. Enzo Copetti jagar skytteligatiteln och är just nu endast två mål bakom Mauro Boselli – som ligger i toppen av denna tabell. Kan Racings anfallare komma ikapp?

Det egentligen enda frågetecknet för Gago är om han ska spela med Matías Rojas eller Fabricios Domínguez på högerkanten. Min känsla är dock att det blir Rojas trots allt.

Förmodad startelva för Racing Club: Gómez: Mura, Sigali, Insúa, Piovi: Miranda, Moreno, Alcaraz: Rojas, Copetti, Chancalay.

Publik.
Lanús hemmaplan kommer att kunna ta in 33,000 åskådare ikväll och lagen har blivit tilldelade 16,500 biljetter vardera – vilka samtliga är slutsålda. Detta är en av få gånger, under dom senaste tio åren, som båda lagen kommer att få ha supportrar på en match i Argentina och därför har också polisen mobiliserat ordentligt för denna drabbning.

Förutom att det finns risk för oroligheter mellan lagens supportrar, existerar också en viss oro för att dom interna stridigheterna – inom Racings Barra – ska detonera än mer under kvällens semifinal. Räkna med bra tryck på läktarna och en väldigt infernalisk stämning.

Håll ögonen på.
Carlos Alcaraz. Racings 19-årige mittfältaren har sett stekhet ut den senaste tiden och stod för två av målen mot Aldosivi. Skulle han kröna denna säsong med en titel kommer Alcaraz förmodligen att bli ännu mer intressant på transfermarknaden under den kommande sommaren (vinter i Argentina, men ni fattar).

Det är såklart även värt att hålla ett extra öga på såväl Enzo Copetti, i Racing, som Darío Benedetto i Boca Juniors. Båda två är målskyttar av rang och står noterade för åtta – respektive sju mål den här säsongen.

Senaste fem mötena lagen emellan.
29/8 2021. Boca Juniors – Racing Club. 0-0.
31/5 2021. Racing Club – Boca Juniors. 1–0 efter straffar (Copa Liga Profesional).
23/12 2020. Boca Juniors – Racing Club. 2–0.
16/12 2020. Racing Club – Boca Juniors. 1–0.
18/10 2019. Boca Juniors – Racing Club. 0–1.

Vad? Semifinal 1 i Copa Liga Profesional. Boca Juniors mot Racing Club.
Var? Estadio Ciudad de Lanús, Lanús.
När? Ikväll klockan 22:00, svensk tid.
Domare? Facundo Tello.
TV? Fanatiz.tv.