Summering av omgång 13 i Copa Liga Profesional

Omgång 13 är färdigspelad i Copa Liga Profesional och det återstår endast en omgång innan slutspelet ska ta vid. Här kommer en kortare summering kring den trettonde omgången.

Newell’s Old Boys – San Lorenzo. 1–2.
Kommentar: Newell’s och San Lorenzo smygstartade omgången redan under onsdagskvällen och gästerna gick, något överraskande, segrande ur denna fajt efter att Federico Gattoni och Agustín Martegani gjort San Lorenzos mål. Därmed gick Newell’s miste om att säkra avancemanget till slutspelet och nu kommer man att vara piskade att vinna i den avslutande omgången mot Gimnasia.

Estudiantes – Aldosivi. 2–1.
Kommentar: Estudiantes säkrade gruppsegern efter att ha besegrat Aldosivi med 2-1 på hemmaplan. Manuel Castro gav hemmalaget ledningen innan Marcelo Meli kvitterade för Aldosivi. Men Estudiantes gick segrande ur matchen efter att Jorge Morel gjort 2–1 med knappa kvarten kvar. Aldosivi stretade emot ordentligt, men missade chansen att säkra sitt avancemang. Nu gäller det istället att ladda om inför helgens avgörande match mot Arsenal.

Patronato – Gimnasia. 0–6.
Kommentar: Gimnasia körde över Patronato med 6–0 och gav sig själva chansen till avancemang i den avslutande omgången mot Newell’s Old Boys. Mot Patronato var Brahian Alemán och Cristian Tarragona stora segerorganisatörer med sina dubbla mål vardera. Det kommer att krävas seger mot Newell’s för att gå vidare, men med tanke på den fina form som Gimnasia just nu är i skulle jag inte bli förvånad ifall man lyckas.

Atlético Tucumán – Talleres. 3–0.
Kommentar: Bottenlagen drabbade samman i Tucumán och hemmalaget blev dom som fick jubla allra mest. Cristian Menéndez gjorde två av målen – och borde egentligen även fått det tredje, men det skrevs tillslut ner som ett självmål. Talleres fokuserar helhjärtat på Copa Libertadores där man, under denna veckan, ska möta Flamengo på hemmaplan. Årets ligasäsong blev inte mycket att skriva hem om för Talleres vidkommande.

Vélez Sarsfield – Tigre. 3–2.
Kommentar: Tigre hade möjligheten att säkra avancemanget till slutspelet, borta mot Vélez, och tog också ledningen i matchen genom Agustín Obando. Men Vélez vaknade till liv och vände på steken till 3–1 redan innan halvtidsvilan. Därmed behöver Tigre göra jobbet i den sista omgången när man tar emot Boca Juniors på hemmaplan.

Racing Club – Banfield. 1–1.
Kommentar: Racing vilade flera spelare mot Banfield då avancemanget redan var säkrat och fokus ligger, just nu, på Copa Sudamericana istället. Trots detta dominerade Gagos lag tämligen kraftfullt matchbilden, men det var Banfield som tog ledningen genom Maximiliano Cuadra. Ett mål som sedermera blev ändrat till ett självmål. Racing kämpade sig dock tillbaka och fick in en välförtjänt kvittering genom Nery Domínguez.

Boca Juniors – Barracas Central. 2–0.
Kommentar: Boca Juniors kommer ifrån en turbulent vecka med förlusten i Copa Libertadores, mot Corinthians, i färskt minne. Mötet med Barracas Central blev därför än viktigare för tränaren Battaglia och han valde att mönstra starkast möjliga lag. Detta gav också resultat och Boca Juniors kunde vinna med 2–0 efter att Darío Benedetto gjort båda målen.

Arsenal Sarandí – Colón. 2–0.
Kommentar: Colón hade en minimal chans till att nå en slutspelsplats, men då krävdes full pott i dom två avslutande omgångarna. Så blev det inte. Istället kunde Arsenal vinna efter att Cristian Colman och Sebastián Lomónaco gjort matchens båda mål under den andra halvleken.

Sarmiento – River Plate. 0–7.
Kommentar: Efter några tveksamma insatser, i ligaspelet, ville Gallardo få till en ordentlig prestation mot Sarmiento och det fick han sannerligen. River Plate demolerade sina motståndare totalt och vann med hela 7–0. Julián Álvarez briljerade och stod för ett hattrick, medan Enzo Fernández visade upp ett fantastiskt spel ifrån sin mittfältsposition. Därmed säkrade även River en slutspelsplats och på vilket sätt man gjorde det sen.

Lanús – Independiente. 1–0.
Kommentar: En tämligen slätstruken – och betydelselös match slutade med en uddamålsseger för Lanús efter att Ángel González gjort matchens enda mål på tilläggstid i den andra halvleken.

Unión – Defensa y Justicia. 1–2.
Kommentar: Räkna aldrig ut Defensa y Justicia. Beccaceces lag såg ut att gå miste om en slutspelsplats, efter dom senaste veckornas tveksamma resultat, men helgens seger mot Unión, i kombination med att andra resultat gick deras väg, gör att Defensa nu har allting i egna händer inför avslutningen mot Patronato.

Godoy Cruz – Central Córdoba. 1–0.
Kommentar: Precis som i matchen mellan Lanús och Independiente spelade Godoy Cruz och Central Córdoba en betydelselös match i Mendoza. Godoy gick segrande ur tillställningen efter att Martín Ojeda gjort matchens enda mål.

Platense – Argentinos Juniors. 1–1.
Kommentar: Argentinos var på väg att ta ett stort steg mot en slutspelsplats när Platense plötsligt kvitterade Gabriel Florentíns ledning genom Brián Mansilla. Därmed ser slutspelsplatsen ut att slinka Militos lag ur händerna och man är nu beroende av att andra resultat går deras väg i den sista omgången.

Huracán – Rosario Central. 2–1.
Kommentar: Huracán knep det sista halmstrået, till avancemang, inför avslutningsomgången efter att ha besegrat Rosario Central med 2–1. Detta trots att man spelade en lång stund med en man mindre. Målen gjordes av Matías Cóccaro samt Franco Cristaldo och även om chanserna är små, inför den avslutande omgången, existerar dom åtminstone för Huracáns vidkommande.