Summering av Copa-torsdagen: Racing vann i Montevideo och Estudiantes krossade Vélez

Under torsdagskvällen spelades dom sista matcherna, av den första omgången, i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana.

För ovanlighetens skull tar vi och börjar med Copa Sudamericana istället för Libertadores. Racing Club var det avslutade argentinska laget att ge sig in i årets turnering när man reste, över sundet, för att möta uruguayanska River Plate i Montevideo. Matchen spelades på den klassiska arenan, Estadio Centenario, och tusentals Racing-supportrar hade gjort resan dit för att sjunga fram sitt lag till seger.

Seger blev det också tillslut, men det satt långt inne. Racing var visserligen tämligen överlägsna under hela matchen, men hade svårt att komma till dom där riktigt farliga målchanserna. River Plate kändes ganska bekväma med att bara bevaka det oavgjorda resultatet och det såg också länge ut att bli en mållös historia.

Då dök plötsliga Leonel Miranda upp och gjorde matchens enda mål i den första tilläggsminuten av den andra halvleken. Målet gjordes i samma målbur, i vilken Chango Cárdenas avgjorde Interkontinentalcupen 1967. Den legendariske Racing-spelaren gick bort för snart två veckor sedan och hyllades under den föregående hemmamatchen på El Cilindro i Avellaneda.

Därmed fick Racing den optimala starten på årets turnering och även om det satt väldigt långt inne, lyckades man knipa samtliga tre poäng i Montevideo.

**

Lite senare på kvällen var det dags för Estudiantes och Vélez Sarsfield att kliva in i årets turnering av Copa Libertadores när dom båda drabbade samman på Estadio UNO i La Plata. Det blev en uppvisning ifrån hemmalaget samtidigt som Vélez återigen stod för en usel insats den här säsongen.

Emmanuel Mas nickskarvade in ledningsmålet, för Estudiantes, redan efter sex minuters spel. Framspelningen signerades av matchens tveklöst bästa spelare, Fernando Zuqui. Lucas Janson reducerade visserligen för Vélez, med tio minuter kvar av halvleken, men detta var inte deras afton på något sätt.

Agustín Rogel återgav ledningen till Estudiantes efter att bollen nickats – fram och tillbaka – några gånger i straffområdet innan han kunde trycka dit den med sin egen skalle. Detta var f.ö. Rogels femte mål under 2022 vilket får anses vara väldigt fina siffror med tanke på att han är mittback.

Under den andra halvleken trummade Estudiantes vidare samtidigt som Vélez inte hade någonting att sätta emot. Gustavo Del Prete fixade 3–1 under inledningen av halvleken innan Franco Zapiola fastställde slutresultatet, efter en omställning, till 4–1. Zielinskis Estudiantes fortsätter att flyga framåt medan Vélez alltjämt fortsätter att vara en av årets största besvikelser såhär långt.