Copa-summering av tisdagen: Colón fick en smakstart, Boca en mardrömstart och Urzi levererade ett drömmål för Banfield

Under tisdagskvällen drog gruppspelet i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana igång med en handfull matcher. Här är en kortare summering kring dom matcherna vilka involverade argentinska lag.

Äntligen var det dags för gruppspelen att rulla i Sydamerika igen när såväl Copa Libertadores – som Sudamericana drog igång under tisdagskvällen. Först ut var mötet mellan Colón och Peñarol i Santa Fe. Matchen startade i ett infernaliskt tempo där hemmalaget tryckte gasen i botten redan ifrån start.

Faktum är att jag inte sett Colón spela en sådan intensiv fotboll, som man gjorde under gårdagen, vid något annat tillfälle under säsongen. Utdelningen lät inte heller vänta på sig. Christian Bernardi vände ut och in på försvararna i Peñarol innan han skickade iväg ett avslut som målvakten endast fick fingertopparna på. Bollen fortsatte sedan sin bana och på bortre stolpen dök Pulga Rodríguez upp och tryckte in 1–0.

Colón var tämligen överlägsna under hela matchen och därför var det en aning överraskande när Peñarol fixade en kvittering under inledningen av den andra halvleken. Pablo Ceppelini placerade in ett elegant distansavslut i det bortre hörnet – otagbart för målvakten Burián – efter 69 minuters spel.

Men Colón skulle få belöning för sitt slit. I slutskedet av matchen avgjorde den inhoppande 19-åringen Facundo Farías med ett distinkt avslut. Därmed fick Julio Falcionis lag den bästa tänkbara starten på årets gruppspel i Copa Libertadores. Utöver dom tre poängen bör man även få väldigt mycket beröm för sitt imponerande presspel – och höga tempo i passningsspelet som man visade under gårdagskvällen.

**

En stund senare var det dags för Boca Juniors att kliva in i årets turnering. Storklubben hade rest till Colombia för att möta Deporitvo Cali, men detta blev inte den mest optimala starten för Battaglias lag.

Efter en mållös första halvlek, där båda lagen bara haft enstaka chanser vardera, tog Cali ledningen efter 76 minuters spel. En frispark ifrån höger, av Kevin Velasco, nickades in av argentinaren – och tillika f.d. Boca-spelaren – Guillermo Burdisso. Tio minuter senare var det dags igen. Återigen stod Velasco för förarbetet när han tog sig runt på vänsterkanten och skickade in ett lågt inspel till Jhon Vasquez som enkelt kunde skjuta in slutresultatet 2–0.

Boca fick därmed åka hem tomhänta ifrån Colombia och frågetecknen, för tränaren Battaglia, blev knappast färre efter gårdagens förlust.

**

I Copa Sudamericana tog Banfield en väldigt fin seger när man utmanövrerade den brasilianska storklubben Santos på hemmaplan. Matchens enda mål kom efter fyrtiofyra minuters spel och gjordes av Augustín Urzi – vilken pärla det var sen. Yttermittfältaren drog på ett volleyskott, ifrån vänsterkanten, som letade sig hela vägen över målvakten och in i målet. Ett tekniskt nummer som förtjänar alla hyllningar det kan få.

Se Urzis mål här nedan:

Sämre gick det för Independientes del då dom föll borta mot Ceará i Brasilien. Eduardo Domínguez lag hamnade tidigt i numerärt underläge efter att Ayrton Costa dragit på sig två gula kort redan efter tolv minuters spel. Trots detta tog argentinarna ändå ledningen genom Gastón Togni, men i den andra halvleken orkade inte ”El Rojo” att stå emot. Efter två snabba mål, inprickade av John Mendoza och Luiz Otavio, hade Ceará vänt på steken.

Efter matchen var Independientes tränare, Eduardo Domínguez, besviken över resultatet och poängterade att laget behövde resa sig snabbt och nu vinna den nästkommande ligamatchen på hemmaplan.