Skandal i fjärdedivisionen: Spelare i El Porvenir har tagit emot mutor

En stor spelskandal har uppdagats i den argentinska fjärdedivisionen – Primera C – där spelare i föreningen El Porvenir ska ha tagit emot mutor.

Det kommer knappast som någon överraskning, men likväl är det en enorm ilska som sköljer över en när man läser om att spelare i El Porvenir har tagit emot mutor för att göra vissa saker under lagets matcher. Föreningen placerar sig just nu på sistaplats i den argentinska fjärdedivisionen och har inte vunnit på 27 matcher.

En förklaring till detta ska ha varit att flertalet spelare i truppen har tagit emot mutor för att bl.a. inte göra mål i matcherna, försöka generera hörnor till motståndarlaget och ta gula kort. El Porvenirs president var tårögd när han pratade om händelserna under gårdagen och i ett pressmeddelande skrev föreningen att man tar kraftfullt avstånd ifrån dessa olagliga handlingar och att polisen har tagit hand om själva utredningen.

Enligt flera argentinska tidningar har klubben dessutom sparkat minst åtta spelare, även om namnen ännu inte är kända, och övriga i truppen känner såklart en enorm avsky gentemot sina tidigare lagkamrater.

Presidenten Enrique Merelas sade bl.a. såhär under gårdagen:

”Det genererar mig en enorm skam att behöva berätta detta för er, jag är väldigt ledsen. Det som har hänt hos oss i El Porvenir, med olagliga vadslagningar på våra matcher, måste utredas i samtliga klubbar i den här serien. Jag har redan skickat ärendet vidare eftersom detta är en så pass stor händelse”.

Även det argentinska fotbollsförbundet gick ut med ett fördömande, på sin hemsida, under gårdagen där man indikerade på att man kommer att göra allt i sin makt för att dom inblandade ska få ett så pass hårt straff som möjligt.

En av spelarna i laget, som vill vara anonym, har berättat för tidningen Olé att han började misstänka några lagkamrater efter att ha, på skoj, skämtat om ryktena kring vadslagningen.

”Jag skojade runt lite i omklädningsrummet och hintade om vadslagningen. Då lade jag märke till några ansiktsuttryck vilka jag inte uppskattade. Därefter undersökte jag det hela lite mer och tog kontakt med en kille som är involverad inom spelbranschen. Han medgav att dom tagit emot många spel emot El Porvenir. Bland annat var det spel på hur många hörnor som vi skulle få emot oss och därför hade spelare i laget, medvetet, slagit ut bollen med flit”.

Därefter ska spelaren, vilken gjorde denna undersökning, ha konfronterat en lagkamrat som han tyckte uppträdde nervöst. I matchen därefter, mot Puerto Nuevo, för några veckor sedan gjorde denne spelare självmål, men personen som konfronterat honom ansåg mer att det var en olycklig händelse. Dock erkände spelaren själv, i omklädningsrummet efteråt, att han tagit emot pengar för att bl.a. ha fixat hörnor till motståndarna. Dock verkar själva självmålet ha varit ett olyckligt sammanträffande.

El Porvenir parkerar, som sagt, på en sistaplats i tabellen och kan nu även räkna med kraftfulla sanktioner ifrån fotbollsförbundet. Detta var onekligen en mörk dag för den argentinska fotbollen.