Edgardo Andrada: Målvakt i Central och spion för militärjuntan

Edgardo Andrada. Under nästan hela sitt liv var han förknippad med sina prestationer nere på fotbollsplanen, men ungefär 30 år efter militärjuntans fall i Argentina hamnade Edgardo Andrada återigen i blickfånget. Denna gång knappast på något av dom sätten han själv hade önskat.

I februari 2008 väcktes åtal mot flera personer som, på ett eller annat sätt, varit involverad i den militärdiktatur som rådde i Argentina mellan 1976 och 1983. En av dom som anklagades visade sig vara den f.d. Rosario Central-målvakten Edgardo Andrada.

Av åklagaren Eduardo Costanzo pekades Andrada inte enbart ut som spion, under kodnamnet ”Agente S”, utan också som en betydande deltagare i morden på två stycken vänsteraktivister i Osvaldo Cambiaso och Eduardo Pereira Rossi 1983.

Dessa båda var anhängare till den tidigare presidenten Juan Perón och historien bakom deras mord kräver en separat utläggning. Båda två ska ha ingått i den militanta motståndsrörelsen, på vänsterkanten, som hette Montoneros och vilka samtliga var anhängare till den f.d. presidenten Juan Perón. När militärjuntan kom till makten 1976 – och avsatte Peróns sista hustru Isabel – förbjöd man också allting som hade med den f.d. presidenten att göra.

Just p.g.a. detta blev Osvaldo Cambiaso och Eduardo Pereira Rossi två måltavlor för militärregimen. Det sägs att dom båda ska ha befunnit sig på en bar i Rosario när polisen plötsligt klev in, och under pistolhot, grep dom båda. Deras kroppar hittades tre dagar senare utanför staden Zárate. Obduktionen gjorde gällande att båda hade utsatts för tortyr i form av elektriska stötar och blivit avrättade med varsitt skott, i huvudet, ifrån nära håll.

Det var i detta dubbelmordet som Edgardo Andrada, 2008, anklagades för. Men låt oss ta en närmare titt på hans liv fram tills dessa anklagelser kom i dagern.

Andrada föddes i Rosario och var sedan tidiga barnsben en stor supporter till just Rosario Central. Han började spela för klubbens ungdomslag och utmärkte sig omgående som en skicklig målvakt vilken visade upp en väldigt imponerande snabbhet, i målet, som få beskådat tidigare. Redan under ungdomsåren började Andrada att bära svarta tröjor i ett försök att efterlikna den sovjetiska målvakten Lev Yashin.

Han debuterade för Rosario Centrals seniorlag i maj 1960, mot Racing Club, och efter detta var han Rosariolagets odiskutabla etta i målet under dom kommande nio åren. Totalt spelade Andrada 284 matcher för Central och släppte bara in 208 mål. Under slutet av 60-talet sålde Rosarioklubben honom till brasilianska Vasco Da Gama och här skulle målvakten komma att bli något av en klubbikon.

Edgardo Andrada i Rosario Centrals matchtröja.

Med den brasilianska klubben vann Andrada sina enda två titlar under karriären – Campeonato Carioca 1970 och Campeonato Brasileño fem år senare. Under sejouren med Vasco Da Gama var den argentinska målvakten även med om en historisk milstolpe inom världsfotbollen. Han stod nämligen i mål när Pelé gjorde sitt tusende mål i karriären. Detta skedde den 19 november 1969 på Estadio Maracaná i Rio de Janeiro. Pelé skickade dit målet ifrån straffpunkten och trots att Andrada gick åt rätt håll lyckades han inte avvärja avslutet ifrån den brasilianska storstjärnan. Målvakten mindes, många år senare, tillbaka på denna historiska straffspark.

”Pelé sköt och jag nuddade vid bollen, men lyckades inte stoppa den. Med tiden ändras saker och ting. Numera har jag vant mig vid att verkligheten är som den är. Jag lever bekvämt vidare med vetskapen om att jag stod i mål när Pelé gjorde sitt tusende mål”.

Pelé själv beskrev att han aldrig varit så pass nervös, inför en straffspark, som han var inför denna. Men oavsett vad gick bollen i mål och brassen blev historisk.

Efter tiden med Vasco Da Gama gick Andrada vidare till Esporte Club Vitória innan han vände hem till Argentina igen och denna gång för spel med Colón i Santa Fe. Sina avslutande år i karriären spelade han för klubben Club Atlético Renato Cesarini – uppkallad i ära till den f.d. storspelaren med samma namn.

Redan innan Andrada lade handskarna på hyllan hade han ingått i militärjuntans underrättelsetjänst och arbetat för dessa som spion. Det sägs att hans kodnamn var ”Agente S” och han arbetade under ett alias vilket var Eduardo Néstor Antelo. Han blev, som nämnts tidigare, även anklagad för inblandningen i dubbelmordet på vänsteraktivisterna Osvaldo Cambiaso och Eduardo Pereira Rossi. Andrada själv medgav att han ingått i underrättelsetjänsten, men nekade till inblandning i morden.

”Jag var med i deras organisation, men inte på DET sättet. Det finns saker som inte går att prata om, det bara är så”.

Edgardo Andrada anklagades för att ha deltagit i dubbelmordet på två vänsteraktivister i Osvaldo Cambiaso och Eduardo Pereira Rossi 1983.

Enligt åklagarens utredning anställdes Andrada till underrättelsetjänsten i augusti 1981, samtidigt som han fortfarande spelade fotboll för Renato Cesarini. Det ska ha varit översten Jorge Roberto Diab som rekommenderat anställningen av målvakten. Enligt samma utredning ska översten och Andrada ha känt varandra sedan 1975. Den folkkäre målvakten använde sin popularitet – och förtroende bland lokalbefolkningen i Rosario till sin fördel när det kom till att hitta potentiella politiska motståndare.

”Även fast hans ålder var något över det rekommenderade, för tjänsten i fråga, vägde hans potential att infiltrera sig in i människors vardag över. Det gjorde honom välgörande för hela organisationen”.

Morden på dom båda vänsteraktivisterna avskrevs i dom militärdiktatoriska tidningarna som en ”kriminell konfrontation med polisen”. Detta var en vanlig formulering under militärjuntans tid i Argentina för att förklara bort dom tusentals försvunna – och mördade människorna.

Flertalet personer dömdes i samma rättegång som Andrada var anklagad i, men målvakten själv blev aldrig fälld eftersom åklagare tillslut ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark. Själv ville Andrada, under sin livstid, aldrig prata om sin inblandning i militärjuntan. Han medgav att han ingått i deras organisation, men nekade all form av våld. Andrada menade också att åklagaren Costanzo ljög och att det han anklagade den f.d. målvakten för absolut inte stämde överens med verkligheten.

2019 gick Edgardo Andrada bort – 80 år gammal. Hans liv innehöll många säsonger som Rosario Centrals förstemålvakt och han var den som släppte in Pelés tusende mål i karriären under en match på Maracaná i slutet av 60-talet. Men Andradas anseende har blivit nersvärtat av hans inblandning, som spion, i militärjuntan. Om han var direkt inblandad i dubbelmorden på Cambiaso och Pereira Rossi lär vi dock aldrig få reda på.