Antonio Piovoso: Målvakten som mördades av militärjuntan

Antonio Piovoso. Han spelade endast tre fotbollsmatcher i Primera Division och utmärkte sig inte särskilt mycket under någon av dessa – åtminstone inte i positiv bemärkelse. Trots detta har Antonio Piovoso en viktig plats i den argentinska fotbollshistorien. Han är nämligen den ende fotbollsspelaren som försvann under den grymma militärdiktaturen för snart 50 år sedan.

Hans brorson Sebastián har gjort det till sin livsgärning att inte låta sin farbrors öde falla i glömska. I ett kuvert, missfärgat efter alla år som det legat och väntat på att bli öppnat, skakar Sebastián fram några bilder, dokument och beskrivningar av en fotbollsspelare som få personer i Argentina egentligen känner till.

Antonio Piovoso föddes i La Plata den 13 augusti 1952. Han inledde sin karriär i den lilla klubben Peñarol de Gonnet och bestämde sig tidigt för att bli målvakt. Detta borde egentligen inte ha varit någon självklarhet då Antonio endast mätte 177 centimeter och ansågs av många ha varit på tok för liten för att ställa sig mellan stolparna.

Bland innehållet i kuvertet fanns även en bild där Antonio Piovoso står jämte sin stora idol, Hugo Gatti, och den kommande stormålvakten i Boca Juniors framstår nästan som en jätte, jämfört med Antonio, och då ska man komma ihåg att Gatti själv endast mätte 182 centimeter.

Från Peñarol de Gonnet gick Antonio vidare till Estudiantes ungdomslag där han spelade under sin resterande tid som ungdomsspelare. Anledningen till att målvakten sedan lämnade för ärkerivalen Gimnasia, utan att ha debuterat för Estudiantes seniorlag, är fortfarande oklar. En potentiell förklaring skulle kunna vara att han hamnade i bråk med tränaren och, helt enkelt, valde att fortsätta sin karriär någon annanstans.

Komiskt nog blev han istället tredjemålvakt i Gimnasia bakom Daniel Guruciaga och en viss Hugo Gatti. Antonio blev aldrig ordinarie i föreningen och gjorde faktiskt bara tre stycken matcher i Primera Division – samtliga kom genom inhopp då den startande målvakten åkt på en skada.

Debuten kom mot Argentinos Juniors 1973 efter att Guruciaga skadat sig efter fyrtioen minuters spel. Matchen var, vid denna tidpunkt, mållös och Gimnasia hade en bra chans att göra 1–0, men Aldo Villagra brände en straff och istället smällde Horacio Raúl Cordero dit dubbla mål i slutskedet av matchen för Argentinos vidkommande.

Senare samma år kom nästa inhopp. Denna gång efter att Hugo Gatti skadat sig mot All Boys vid ställningen 2–2. Återigen slutade det hela i förlust efter att Domingo Cavallo avgjort under matchens slutskede. Fyra dagar därefter var det dags igen. Ännu en gång utgick Gatti p.g.a. en skada och Antonio fick hoppa in istället. Denna gång var reservmålvakten direkt involverad i baklängesmålet som resulterade i förlusten för Gimnasia, mot Central, och Antonio sågades ganska kraftigt i pressen efteråt. Horacio Pagani, i tidningen El Gráfico, skrev bl.a. såhär om ”tabben” som kostade Gimnasia poängen.

”Segern (för Central) kom efter ett grovt misstag av Piovoso, som var en naturlig följd av en olycklig insats”.

Antonio Piovoso (t.h.) tillsammans med sin stora idol Hugo Gatti.

Det var inget snack om att denna insats var bottennoteringen på hela Antonio Piovosos karriär. Faktum är att efter fadäsen mot Central gjorde han aldrig någon match i Primera Division igen. Exakt var – och till vilka lag som Antonio tog vägen därefter är oklart till en början. Vad som dock står klart är att Antonio spelade för flera mindre klubbar runt Buenos Aires-området samtidigt som han studerade arkitektur. Hans sista klubb i karriären ska ha varit Nación de Mar del Plata. Men trots att klubben gjorde några celebra värvningar lyckades man inte undvika en smärtsam nedflyttning.

Ett år efter att Antonio slutat med fotbollen, och samtidigt var inne på det femte året av arkitekturstudierna, blev han arresterad på sitt arbete. Samtliga vittnesmål kring händelsen berättar en samstämmig berättelse att Antonio helt enkelt var på fel plats vid fel tillfälle. Under denna epok styrde en fruktad militärjunta i Argentina under vilken över 30.000 människor försvann – och blev mördade av regimen.

Denna dag ska polisen letat efter en annan person, men då man inte hittade honom plockades Antonio in istället eftersom han hade alldeles för långt hår. Hans nära vän Moirano befann sig i lokalen när gripandet skedde och fick order om att titta in i väggen medan dom förde bort Antonio. Moirano hörde dom säga; ”dig tar vi in eftersom du har för långt hår” och nästa gång han vände sig om var Antonio borta. Han skulle aldrig någonsin få se sin vän igen.

Än idag vet ingen med säkerhet exakt vad som hände med Antonio Piovoso efter gripandet. Vad som dock står klart är att han, på ett eller annat sätt, blev mördad av militärjuntan. Under denna mörka epok i landets historia använde sig regimen av många fruktansvärda övergrepp på befolkningen i Argentina och bl.a. puttade man ut människor ifrån flygplan rakt ner mot en säker död.

Antonio Piovoso var bara 24 år gammal då han mördades och tillsammans med över 200 andra idrottare försvann han under militärjuntans styre i landet. Hans brorson Sebastián har sedan några decennier tillbaka försökt återskapa bilden kring sin farbror – vad han uppskattade i livet och hurdan han var som person.

Vad han bl.a. lyckats nysta fram var att Antonio körde en Citroen, att han hade stora posters på Beatles i sitt pojkrum, att han supportade River Plate och hade Hugo Gatti som sin största idol. Men framförallt älskade han fotbollen mer än något annat på denna jord. Det är viktigt att dessa personer inte faller i glömska och att vi aldrig glömmer bort dessa ohyggliga brott mot befolkningen som militärjuntan, i Argentina, utförde.