Måndagen i Copa Liga Profesional: Målkalas i Mendoza och Sarandí samtidigt som Tigre besegrade Colón

Tre stycken matcher stängde den femte omgången, i Copa Liga Profesional, under måndagskvällen. Det blev målkalas i såväl Mendoza – som Sarandí samtidigt som Tigre besegrade Colón i Buenos Aires.

Måndagskvällen inleddes i ett soligt – och väldigt varmt Mendoza där hemmalaget Godoy Cruz tog emot Independiente. Det blev en fartfylld tillställning där Godoy tog ledningen genom Ezequiel Bullaude efter knapp tjugo minuters spel.

Den offensive mittfältaren drog på – för kung och fosterland – efter ett fint inspel ifrån vänsterkanten av Guillermo Ortiz. Kommentatorn vrålade ut ”Golazo” och det var svårt att argumentera emot. Det var nämligen ett väldigt vackert avslut ifrån den talangfulle Bullaude. Independiente vaknade sakteligen till liv, men när kvitteringen kom, precis innan halvtidsvilan, var det inte alls särskilt rättvist. Godoy Cruz hade nämligen haft flera fina lägen till att utöka sin ledning innan dess.

Independientes kvittering dunkades upp i nättaket av Carlos Benavidez och lagen gick till pausvilan med ett oavgjort resultat. Under inledningen av den andra halvleken fortsatte båda lagen att ösa på framåt och det var först hemmalaget som fick utdelning igen. Bullaude fixade 2–1 efter att ha löpt sig fri i mitten – och avslutat med ett kliniskt skott upp i ena krysset.

Bortalagets svar lät inte vänta på sig. Eduardo Domínguez gjorde några byten och ett av dessa bar omgående frukt. 20-årige Rodrigo Marquez de Meneses hade bara varit på planen i några sekunder när han ordnade 2–2 för Independiente.

Målkavalkaden var dock inte slut här. Några minuter senare pekade domaren på straffpunkten efter att Sosas ersättare i bortalagets mål, Renzo Bacchia, gått alldeles för hårt in mot Salomon Rodríguez. Fram steg Martín Ojeda och han rullade behärskat dit 3–2 för Godoy Cruz. Men precis som vid dom två tidigare ledningsmålen, för hemmalaget, gav inte Independiente upp denna gången heller.

Knappt tre minuter efter Ojedas straffmål fixade en annan inhoppare, i Leandro Benegas, 3–3 för bortalaget. Därmed blev det delad pott i Mendoza och jag tror nog att Independiente var avsevärt mer nöjda med detta än vad Godoy Cruz var.

Det blev tillslut delad pott, mellan Godoy Cruz och Independiente, efter en väldigt händelserik match i Mendoza.

**

Från den ena målkavalkaden till den andra. Arsenal tog emot Lanús hemma på Estadio Julio Humberto Grondona i Sarandí och det var bra fart redan ifrån avsparken. Bortalaget inledde bäst och fick också utdelning genom José López. Pepe Sand styrde, tillsynes omedvetet, fram bollen till sin anfallskollega som inte gjorde några misstag.

2–0-målet var sedan en riktig delikatess. Efter tjugo minuters spel drog Brian Aguirre på ett halvvolleyskott som nästan gjorde hål i nätmaskorna bakom Axel Werner. Arsenal var absolut inte dåliga på något sätt – och hotade också Lanús vid ett flertal tillfällen offensivt. Dock var försvarsspelet under all kritik och bortalaget kunde ha haft gjort betydligt fler mål, under den första halvleken, om det inte varit för att man hade en viss oskärpa i avslutningslägena.

Arsenal fick en biljett in i matchen när domaren, oförklarligt nog, inte blåste frispark till Lanús målvakt Fernando Monetti efter att denne kolliderat med en motståndaranfallare. Istället kunde Lucas Borchero rulla in reduceringen i öppet mål, varpå Monetti fick ett mindre vredesutbrott på domarteamet.

Under inledningen av den andra halvleken fixade Facundo Kruspzky 2–2 för Arsenal, vilket också blev slutresultatet. Lanús har otroligt svårt att knipa trepoängare den här säsongen och har bara lyckats vinna en av dom inledande fem matcherna. Arsenal å sin sida visade upp en fin karaktär under gårdagen och kämpade sig tillbaka ifrån ett 0-2-underläge.  

Arsenal hämtade upp ett 0-2-underläge mot Lanús, till oavgjort, under måndagskvällen.

**

Måndagens – och hela omgångens sista match spelades mellan Tigre och Colón i Buenos Aires. Hemmalaget vann efter att Alexis Castro gjort matchens enda mål efter trettiotre minuters spel. Tigre var avsevärt bättre än sina motståndare, under hela matchen, och vann också tillslut fullt rättvist.

Därmed klättrar Diego Martínez lag upp på en slutspelsplats i sin grupp – före bl.a. Boca Juniors – och hittills är faktiskt Tigre dessutom obesegrade i årets turnering. Colón inkasserade säsongens första förlust, men behåller fortsatt sin andraplats i gruppen bakom Estudiantes.