Spelare i fokus: Vem är egentligen Joaquín Messi?

Joaquín Messi. Alla vet att Lionel Messi har sina rötter i Rosario och att han spelade för Newell’s Old Boys ungdomslag. Men det finns faktiskt en spelare i klubbens nuvarande reservlag som heter just Messi.

Givetvis har folk hajat till när dom sett att det finns en spelare, i Newell’s Old Boys, med nummer tio på ryggen och som dessutom heter Messi i efternamn. Men såklart är det bara en ren tillfällighet.

Joaquín Messi har inget släktskap med sin namne i PSG, utan dom båda råkar bara ha burit samma klubblagströja i form av Newell’s Old Boys. Joaquín föddes och växte upp i den lilla byn Coronel Arnold ungefär fyrtio kilometer utanför Rosarios storstadspuls. Som 8-åring anlände han till Newell’s ungdomslag och har sedan dess jobbat sig uppåt genom klubbens ungdomsakademi.

Under fjolåret blev hans U18-lag mästare och lyckades därmed kvalificera sig för detta årets Copa Libertadores för U20-lag. Här debuterade Newell’s, under den föregående veckan, och när Joaquín Messi hoppade in i den andra halvleken reagerade såklart många på spelarens namn. Själv tar han dock det hela med ro.

”Alla frågar mig om namnet, men det är bara en ren tillfällighet. I min by finns det tre familjer som bär efternamnet Messi. För egen del blir det mycket mer uppmärksammat eftersom jag spelar fotboll och började i Newell’s. Det skulle vara det mest fantastiska i världen om jag någon gång fick spela tillsammans med Lionel (Messi). Han kan få tian, jag kan ta vilket nummer som helst”.

Joaquín Messi spelar för Newell’s Old Boys reservlag.

Joaquín Messi är faktiskt 174 centimeter lång – vilket är fem mer än vad Lionel mäter. Joaquín har beskrivits som en talangfull och teknisk mittfältare vilken kan göra sin gubbe. Han gjorde sin debut för klubbens reservlag, under fjolåret, och har spelat fyra matcher sedan dess. Joaquíns f.d. tränare i ungdomslaget, Federico Hernández, beskriver honom såhär.

”Han är en innermittfältare som är bra på att dribbla och har ett bra distansskott”.

Newell’s Old Boys pratade faktiskt med Joaquín – och hans familj kring ifall han inte skulle ta och byta efternamn, till sin mammas, för att undvika att onödig press lades på den unge grabben. Men Joaquín ville fortsätta heta Messi och det kan man såklart förstå. Spelar man dessutom i Newell’s Old Boys – och bär nummer tio, kan det väl omöjligt bli något annat än succé?